Detaljni podaci: Kako su se kretale plaće sudskih službenika od 2016. do danas

Vijesti 20. srp 202314:10 0 komentara
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Unatoč svim pritiscima, uključujući i prestanak plaćanja vremena provedenog u štrajku, sudski pokušaj zabrane štrajka, specijalce ispred Vlade za vrijeme prosvjedne šetnje, štrajkaši u pravosuđu poručuju - "još smo odlučniji u tome da ne odustanemo". Od ponedjeljka su prestali s obavljanjem hitnih predmeta pa će se na sudovima odrađivati samo oni nužni. Zbog štrajka koji je postao najdulji u hrvatskoj povijesti na zahtjev predsjednika Milanovića sazvana je i izanredna sjednica Sabora.

“Ovo je nova etapa našeg štrajka. Preživjet ćemo, ali teško jer smo s našim plaćama i dosad životarili, a novi udar nam još dodatno otežava”, rekla je u ponedjeljak za N1 sindikalna povjerenica na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu Marija Paun.

A kolike su plaće sudskih službenika, i kako su kretale od 2016. do danas, detaljno pokazuju podaci koje smo dobili s Općinskog suda u Šibeniku i Općinskog suda u Splitu.

Plaće službenika na Općinskom sudu u Šibeniku

Plaće sudskih dužnosnika u Splitu

Plaće sudskih dužnosnika u Splitu

Šibenski odvjetnici: “Njihova primanja nisu dostatna ni za minimalne troškove života

Potporu štrajku dalo je još prije 10 dana šibenski odvjetnici.

“Odvjetnici, članovi Odvjetničkog zbora Šibenik, ovim putem izražavaju svoju podršku u zahtjevima koje ističu službenici u pravosudnim tijelima putem Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Štrajk koji u tu svrhu traje već punih 5 tjedana i ne nazire mu se kraj, znatno i direktno utječe na interese stranaka i na rad nas odvjednika, točnije na pravosuđe u cijelosti

Naime, ovaj štrajk je najzornije pokazao da bez službenika i namještenika u pravosuđa niti jedan aspekt pravosudnog sustava ne može ni minimalno funkcionirati, a bez funkcionalnog pravosuđa nema ni demokratskog društva

Upravo stoga smatramo da materijalna primanja tih istih službenika nisu u skladu s odgovornošću, obujmom i značajem posla koji obavljaju, štoviše nisu dostatna ni za minimalne troškove života.

Zbog navedenog izražavamo podršku službenicima i namještenicima u njihovim zahtjevima u nadi da će odgovorni i nadležni reagirati što žurnije kako bi se osigurala vladavina prava, zaštitili interesi stranaka i omogućilo pravo na rad kako službenicima i namještenicima, tako i nama odvjetnicima”, navodi se u pismu od 10. srpnja koje potpisuje 66 šibenskih odvjetnika.

Štrajkaši ne odustaju od zahtjeva, o njima će i na izvanrednoj sjednici Sabora

Podsjetimo, pravosudni službenici i namještenici u sedmom su tjednu štrajka. Nakon što su u ponedjeljak iz SDSLN-a poručili da nastavljaju obavljati samo nužne poslove na sudovima, na sastanku s predsjednikom Vrhovnog suda definirano je što sve ulazi u tu kategoriju.

“To su poslovi na slučajevima koji dovode u pitanje život, zdravlje i sigurnost kućanstva. Dakle, istrage, privođenje, obiteljsko nasilje, maloljetnici, odluke o izdvajanju djeteta iz kućanstva”, kazala je predsjednica SDSLN-a Iva Šušković.

Prema odluci ministra pravosuđa Ivana Malenica, od ovog se tjedna službenicima i namještenicima neće plaćati vrijeme provedeno u štrajku.

S druge strane, radnicu u sudstvu ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća za 400 eura neto ili od ponude resornog ministarstva za povećanjem plaća na način koji je njima prihvatljiv.

Međutim, tjednima ističu da od Ministarstva pravosuđa ne dobivaju nikakve konkretne ponude, a potpisivanje “Memoranduma o razumijevanju” ne prihvaćaju.

U međuvremenu je na zahtjev predsjednika Zorana Milanovića, kojemu je pisala oporba, sazvana i izvanredna sjednica Sabora s dvije teme – štrajkom u pravosuđu i plinskom aferom u HEP-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!