Što očekivati od izvanredne sjednice Sabora? Oglasili se i Milanović i Plenković

Vijesti 20. srp 202310:07 > 16:30 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović iskoristio je svoje ustavne ovlasti i u srijedu podnio zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora. Dva su razloga koja po Zoranu Milanoviću narušavaju stabilnost državne vlasti - štrajk na sudovima i plinska afera u HEP-u. Ubrzo nakon Milanovićevog zahtjeva, predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je na konferenciji za medije da će se izvanredna sjednica parlamenta održati 21., 22. i 23. srpnja, odnosno u petak, subotu i nedjelju.

Jandroković je usput Milanovića optužio da je “ušao u deal s oporbom”. Rekao je i da očekuje da predsjednik i sam dođe u Sabor te obrazloži svoje prijedloge.

Devet oporbenih saborskih klubova, svi osim Domovinskog pokreta, uputilo je Milanoviću u utorak i formalni prijedlog da temeljem svojih ustavnih ovlasti zatraži izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora.

Svoj zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora Milanović je obrazložio činjenicom da je prema Ustavu dužan brinuti za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.

Milanovićev zahtjev je presedan i korištenje ustavne ovlasti koju do sada nitko nije koristio

Cijelo Milanovićevo obrazloženje za sazivanje izvanredne sjednice Sabora možete pročitate OVDJE.

TIJEK DOGAĐAJA

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare