Štrajkaši kod Dobronića, Šušković prozvala ministra: “Poziv nismo dobili”

Vijesti 18. srp 202310:00 6 komentara

Naša Sandra Križanec prati štrajk sudskih službenika, koji je ušao u sedmi tjedan, a nastavlja se i dalje. Sindikalni predstavnici danas su se sastali s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem, koji je jučer u oštrom istupu prozvao Vladu i poručio joj da je odgovorna za situaciju koja je nastala. Ne može se pravosudne djelatnike strpati u isti koš s namještenicima u državnoj upravi, poručio je. Ništa blaži nije bio ni prema ministru pravosuđa Ivanu Malenici, a otkrio je i kako mu se premijer ne želi javiti i ne odgovara na njegove pozive. O svemu je nakon sastanka s našom reporterkom razgovarala predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Ona kaže kako nisu “došli s popisom poslova nego čuti mišljenje predsjednika Vrhovnog suda o tome što su nužni poslovi”.

“Dosad su se radili u pravilu i nužni, ali i hitni poslovi, odnosno, oni koje su suci okarakterizirali kao hitne, sav prijem pošte, pisarnice, postupanje po tim predmetima… Radilo se puno više, sad je ovom odlukom to suženo”, kaže Šušković.

Na pitanje što će se sada raditi, kaže da su to “poslovi koji dovode u pitanje život, zdravlje i sigurnost pučanstva”. Kao primjer navela je izdvajanje djece iz obitelji u slučajevima u kojima je to potrebno.

Osvrnula se i na izjave ministra pravosuđa Ivana Malenice.

“Drago nam je čuti da je ministar otvoren za pregovore i da su vrata otvorena, mi ćemo rado ući kroz ta vrata čim dobijemo poziv, dosad ga nismo dobili”, kaže Šušković. Ona kaže i kako je ljudima svejedno u kojem obliku će doći povećanje plaće koje traže, da samo žele početi raditi svoj posao. “Ovdje nema strana, mi zastupamo naše službenike u štrajku jer su naši članovi. Poglavar sudbene vlasti ima potpunu autonomiju i ukazivao je na to i prije ovog štrajka. Predsjednik Vrhovnog suda i Vlada, odnosno Ministarstvo pravosuđa, kao naš poslodavac, trebaju sjesti i riješiti ovu situaciju da počnemo s radom i što prije izađemo iz ovog košmara”, kaže Šušković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare