Energetski stručnjak: Hrvatska stoji bolje od većine susjednih zemalja

Vijesti 08. velj 202317:49 0 komentara

Energetski stručnjak Igor Dekanić gostovao je u Newsroomu u kojem je komentirao kako su se Hrvatska i Europska unija snašle s embargom na ruske naftne derivate.

“Europa se očito relativno dobro pripremila na embargo koji je donesen prije par mjeseci. Očigledno je da su se i opskrbljivači, proizvođači i trgovci i s ruske i europske strane dobro pripremili. U doba teških kriza uvijek rastu prihodi i profiti naftnih kompanija, a za koju godinu ćemo se čuditi profitima proizvođača oružja”, rekao je energetski stručnjak Igor Dekanić.

Stručnjak navodi kako američke naftne kompanije imaju najveću vrijednost na tržištu.

“Dodatni izvori nafte i plina bit će nam Bliski istok, Zapadna Afrika i Sjedinjene Američke države. Danas su nafta i plin kroz trgovinu LNG-em visoko globalizirane robe koje funkcioniraju na svjetskom tržištu, i prodaju se na globaliziranim platformama. Vi kupite derivat, a ne znate otkud su došle molekule sirove nafte”, rekao je pa je dodao: “Svrha i cilj embarga nije spriječiti dolazak ruske nafte nego poskupiti i otežati poslovanje ruskih kompanija na globalnom tržištu što će naposljetku utjecati na smanjivanje njihovog profita i u krajnjoj liniji na smanjivanje financisjkih potencijala da dugoročno vodi rat. Ruski financijski potencijal je daleko manji nego je bio prije godinu dana.

Stručnjak kaže kako je stanje neizvjesno te je očekivao da će cijene energenata više porasti.

“Cijene su danas jeftinije nego prije 5 godina. Tržište je pokazalo da cjenovni udar na Europsku uniju nije tako velik. Hrvatska stoji relativo dobro, imamo sreću da smo u prošlosti imali proizvodnju ugljikovodika koja je danas relativno mala. Zbog toga nam je ostala velika infrastruktura za naftu i plin koja je veća od površine Hrvatske. Hrvatska ima i plinsko skladište. Trenutno na skladištu imamo 420 tisuća tona nafte i skoro 240 tisuća naftnih derivata”.

Navodi da ova relativno blaga zima nije ispraznila plinska skladišta i zbog toga je Hrvatska u dobrom položaj.

“S druge strane Hrvatska sve više ulazi u strategiju restrukturiranja i ulaže u druge izvore energije. Treba učiniti dobavu boljom i manje zavisnom od ruskog izvora. Ne znači da će ta energija biti nužno jeftina, ali bit će drugačija nego dosad. Hrvatska po mojoj procjeni stoji bolje od većine susjednih zemalja. Hrvatska je izgradila i LNG terminal koji pokazuje da će biti projekt i za Hrvatsku i za Europu, on skoro premašuje hrvatske potrebe za plinom. Ovog puta Hrvatska je tiho, ali dobro reagirala u krizi. Što se tiče LNG punionica, dio LNG-a se po novoj tehnologiji pretvara u ukapljeni plin i utače se u rezervoare brodova, autobusa i kamiona. Zasad se prvo proizvode vozila koja koriste tu tehnologiju.

Dekanić kaže da dok traje ratno stanje, Vlada može utjecati na cijene energenata.

“Najavljeno je da će posebne mjere trajati do travnja, a sad hoće li se te mjere produžiti, ovisi o trajanju rata. Kasnije ćemo vidjeti koliko su mjere bile pogođene, ali one su bile kao i u drugim europskim zemljama. Europa je dosad bila ovisna o jeftinoj energiji iz Rusije, a sad se pokušava toga riješiti”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!