Gazić: Reforma zdravstva izgleda dobro, važno je da ne ostane samo na papiru

N1

Mario Gazić iz Komore medicinskih sestara gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao situaciju i uvjete rada zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj.

“Uvjeti rada su ostali isti i nakon pandemije, odlazak medicinskih sestara se nije smanjio ni tijekom pandemije, oko 280 sestara godišnje odlazi, nezadovoljne materijalnim uvjetima i uvjetima rada. Na svima nama je da se to promijeni”, rekao je Gazić.

Dodao je da su apelirali i na Ministarstvo zdravstva i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se povećaju kvote upisa u srednje škole i na studije sestrinstva da bi se smanjio odljev kadra.

VEZANE VIJESTI

“Napokon bi trebalo preći s riječi na djela, došlo je 5 do 12 kad se moraju napraviti iskoraci da se zaštite sestre i sestrinstvo”, rekao je.

Komentirao je i fizički napad na medicinsku sestru u Zagrebu, kazavši da se radi o dimenziji koja je prisutna u njihovoj profesiji.

“Ovo je napad koji je barbarski i brutalan, i to prema sestri koja je radila u pedijatrijskoj ordinaciji. Trebamo imati nultu toleranciju na nasilje, pogotovo prema zdravstvenom osoblju. Javili smo se kolegici, pružili smo joj svu pravnu pomoć, dobila je od Komore sve što joj mi možemo ponuditi i stojimo uz nju u svim idućim koracima”, rekao je Gazić.

Spomenuo je i istraživanje koje je Komora napravila 2018. godine, prema kojemu je 89 posto medicinskih sestara izjavilo da je doživjelo verbalni ili fizički napad na radnom mjestu. “Ušli smo u začarani krug, sve sestre bi da ne čekate dugo. Svakome je u interesu da pruži pomoć korisnicima, a nekad su čekanja zbog manjka sestara i liječnika opravdana, ali ljudi su, nažalost, u situacijama kad im je potrebna pomoć često kratkog fitilja, nekad imaju opravdanje da se brinu za svoje zdravlje, a mi se trudimo pružiti im ono što mislimo da je najbolje”, rekao je Gazić.

Govoreći o reformi zdravstva, Gazić je rekao da je on zagovornik da se s reformom krene što prije i da je ova, koju je ministar zdravstva Vili Beroš prezentirao, dobra, ali da je treba provesti jer će inače ostati samo mrtvo slovo na papiru.

“Najveći dobitak ove reforme je pristupačnost liječnika i zdravstvene skrbi pacijentima na terenu, u ruralnim područjima, domovima zdravlja, stvaranje centara izvrsnosti, akreditiranja bolnica, da centraliziramo određene stvari u određene ustanove gdje su najbolji ishodi liječenja. U interesu svih građana je da idu liječiti nešto tamo gdje se to najbolje radi. Sve dobro izgleda na papiru, na nama je da sve stavimo van politike i u službu budućnosti”, rekao je Gazić.

Objasnio je i zašto odlaze medicinske sestre. “U anketama su nam navele radne uvjete zbog manjka sestara, a drugi uvjet je financijske prirode. U zemljama poput Njemačke, Švicarske, Irske, Velike Britanije i Austrije primanja su dva do tri puta veća nego u Hrvatskoj. Kod nas radi 20 tisuća sestara, a nedostaju još četiri tisuće da bismo imali minimalni broj sestara koliko bismo po normi trebali imati”, rekao je Gazić.

“Sestre rade izvan svojih mogućnosti, pitanje je dokad. Imamo sve češću pojavu burnouta među sestrama. Rade i preko jedne ljudske norme rada, kad odu van, vide da je jedna sestra možda na pet bolesnika i brine samo o njima, a još dobije i puno veću plaću nego u našem sustavu”, rekao je.

“U začaranom smo krugu, nedostaje nam sestara, malo ih se školovalo i ove koje ostaju stvaraju začarani krug nezadovoljstva uvjetima u kojima rade”, dodao je.

Govoreći o pregovorima Vlade i sindikata, Gazić je rekao da je uranilovka, odnosno činjenica da su u pregovorima svi javni i državni službenici, problem za njihovu profesiju. “Budućnost nam je neizvjesna što se tiče broja djelatnika, zdravlje je ustavna kategorija o kojoj država mora brinuti, i država i administracija trebala bi povesti računa jer je pitanje zdravlja pitanje svih nas”, rekao je Gazić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.