“Kakvu borbu protiv korupcije HDZ treba? Nezavisnu ili onu koja neće žuljati?”

Vijesti 07. lis 202118:20 > 20:41 0 komentara
N1

Saborska zastupnica Centra, Dalija Orešković, u Newsroomu je kometirala novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Na početku je govorila o glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, koja se danas pojavila pred antikorupcijskim vijećem. Kaže kako to nije ništa spektakularno i da vjeruje da bi trebala dolaziti češće.

“Ja i same zastupnike često pozivam da osluškuju što nam druga državna tijela govore. Mi u USKOK-u imamo 30 djelatnika koji pokrivaju cijelu državu, a od njih očekujemo puno, godinama se žale na nedostatan vozni park, na procesne probleme u zakonu i Sabor ne pokreće nikakve zakonske inicijative”, rekla je.

Istaknula je i kako je sama glavnoj državnoj odvetnici rekla kako bi joj lagala kada bi joj rekla da nema zamjerki na neke primjere gdje je došlo do odbacivanja kaznenih prijava.

“Važno je da DORH sam osvijesti da ima problema, naše pravosuđe je zatvoreno unutar sebe, od sudaca se očekuje suzdržanost što se tiče komentiranja zakonskih predmeta, DORH ima zakonsku zabranu komentiranja dok se ne donese rješenje o istrazi, no to ne znači da se oni ne mogu otvoriti prema medijima na način da govore o tome kakva je procedura, kakav je zakonodavni okvir i što se može, a što ne. Ta komunikacija bila bi most prema građanima. Mi u javnom prostoru imamo razloga propitivati neke odluke. Ako DORH za nešto kaže to nije premet za nas, mi moramo znati čiji je”, objašnjava.

“Zakon je nedvojbeno korak unatrag”

U nastavku je govorila o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa:

“Nedvojbeno i nedvsmislneo je korak unatrag. Činjenica je da su uvedena mala, blaga rješenja. Radi se o poboljšanjima koja su mogla biti uvedena još 2017. godine i tada bi ona imala smisla. Imali smo period stagnacije. Ovaj zakon je napravio smokvin list, dao je priliku ministru da se hvali time što je proširio broj dužnosnika za određene kategorije obnašatelja javnih dužnosti, ali je Povjerenstvu oduzeo njegovu najvažniju zadaću, oruđe i alat. To je vidjljivo iz vrlo nevještog tumačenja i ministra i njegovih pulena, Povjerenstvo neće moći reći da je neko ponašanje neetično i neprihvatljivo.

Postoji razlika između etičkih načela i administrativnih pravila. Administrativna pravila kažu da dužnosnik ne može biti član uprave trgovačkog društva. Za to nije potrebna nikakva etika. Međutim, etička načela su nešto gdje mi, ne možemo reći da je s formalno-pravnog stajališta nešto sporno, no možemo reći da je neko ponašanje nemoralno.

Na primjeru Dražena Jelenića pojasnit ću razliku. U odnosu na njega je etičko povjerenstvo na državne odvjetnike reklo da iakoje po zakonu svima dopušteno da budu članovi udruga, za nekoga tko je državni odvjetnik je neprihvatljivo da je član masonske udruge koja prema svojim pravilima kaže daj e članstvo udruge tajan podatak”, objasnila je.

“Milanović ne poznaje važnost prevencije u odnosu na represiju”

Komentirala je i negativno mišljenje predsjednika Zorana Milanovića o Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa:

“Ovaj negativan stav Zorana Milanovića prema povjerenstvu nije nikakva novost, on ga je imao otkako je povjerenstva u ovakvom obliku no moram reći da predsjednik naprosto ne poznaje tu važnost prevencije u odnosu na represiju. On miješa kaznenopravnu odgovornost koju obavljaju sudovi, od upravne odgovonosti ili etičke odgovornosti”.

Na pitanje hoće li HDZ prihvaćati sugestije vezane za Zakon, kaže:

“Ne. Osobno to ne očekujem i ne vjerujem da će prihvatiti bilo što od sugestija i dosad su pokazali svoju tvrdoglavost u opstrukciji borbe protiv korupcije. Mislim da bi se svatko mogao zapitati kaku to borbu protiv korupcije i državna tijela HDZ treba? Ona koja će biti nezavisna i jaka ili ona koja neće žuljati po situacijama koja se tiču Andreja Plenkovića i njegovih ministara”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!