Krivotvoreni ugovori, lažni potpisi… S čime se sve susreću forenzičari?

Vijesti 21. ruj 202222:48 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Krivotvoreni dokumenti poput oporuka i ugovora svakodnevica su forenzičara diljem svijeta. Razvoj tehnologije, osim što im pomaže u radu, predstavlja i izazov jer biometrijski, digitalno potpisani dokumenti sve više zamjenjuju tradicionalnu olovku i papir.

Mislilo se da je trag kemijske olovke, a kad se papir stavi pod velika uvećanja, vidi se da je to inkjet pisač jer se vide čestice tonera. Stručnom oku forenzičara ne može promaknuti da je punomoć krivotvorena – potpis je bio krivotvoren inkjet pisačem.

“Iz rukopisa se utvrđuju relevantni rukopisni elementi odnosno opće i posebne rukopisne značajke koje uključuju stupanj ispisanosti, zatim nagib i dinamiku pisanja, ritam pisanja, oblik grafema, pravac pisanja”, objasnila je Željka Tkalac iz Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” za HRT.

Najčešće se analiziraju oporuke, ugovori, grafiti. Iako se koriste naprednom opremom, konačnu ocjenu vjerodostojnosti daje vještak.

“Na godišnjem nivou imamo oko 150 po vještaku, dakle sigurno 600-700 predmeta godišnje imamo vezano za rukopise, za krivotvorenja”, istaknula je Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Nove izazove stručnjacima za rukopis i dokumente donosi brz razvoj tehnologije.

“Postaje sve jeftinija i dostupnija varalicama. Stoga stalno moramo biti ukorak s novim metodama i tehnologijama izrade dokumenata. To uključuje i digitalne potpise, izjavio je Niko Kalantzis“, forenzičar za rukopis iz Grčke.

Biometrijski osobni dokumenti, koji se već godinama izdaju i u našoj zemlji, samo su jedan primjer primjene.

“Digitalni potpis ubacuje se u PDF dokument. Stručnjaci onda mogu, koristeći se tim alatom, analizirati biometrijske podatke – pritisak, dinamičke elemente potpisa poput pokreta, što se na papiru ne vidi”, naveo je Luigi Enrico Tomasini, predstavnik tvrtke za digitalna rješenja “Namirial”.

Upravo digitalni potpisi glavna su tema konferencije europskih i svjetskih vještaka za rukopise koja se održava u Zagrebu.

“Raspravljamo o svemu što stručnjaci za rukopise trebaju znati jer sve se više ugovora i novčanih transakcija prebacuje s papirnatog na digitalni oblik potpisivanja”, rekao je Tomasz Dziedzic, predsjednik Europske mreže stručnjaka za forenziku rukopisa.

A digitalni oblik potpisivanja je, zahvaljujući mnoštvu sadržanih podataka, mnogo teže krivotvoriti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!