Kroflin: Rodni studiji su samo početak

Vijesti 12. srp 202411:44 1 komentar

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin razgovarao je u N1 Studiju uživo s našom Ninom Kljenak o temi Rodnih studija, koji su dobili odbijenicu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“Sveučilišna autonomija i njen ključni dio je mogućnost da fakulteti samostalno i neovisno, bez ikakvog utjecaja od strane kapitala, crkve ili nekakvih društvenih aspekata, biraju teme koje će istraživati i poučavati”, izjavio je Kroflin ocijenivši kako se potencijalnom zabranom rodnih studija postavlja opasan presedan za akademsku zajednicu.

“Pričamo o slobodi koja je zajamčena ustavom i zakonom. Kada netko daje izjave da će na temelju svog legitimiteta, primjerice političkog, uzeti sebi za pravo zabraniti određeni studij, zato što se ne slaže s nekim pojmom ili temom, to je onda eklatantno kršenje te slobode.”, ocijenio je Kroflin dodavši kako je to i neki oblik kršenja Ustava te da bi o tome nešto trebao reći i Ustavni sud.

Država mora štititi sveučilišnu autonomiju

“Mi se možemo ne slagati oko raznih tema…. ali država mora štiti sveučilišnu autonomiju. Ne mogu se predstavnici nekih političkih opcija miješati u to”, rekao je Kroflin naglasivši i kako je akademska zajednica trebala reagirati agilnije i žurnije jer “Rodni studiji su samo početak”

Komentirajući hoće li ipak na kraju doći do uvođenja Rodnih studija Kroflin je izjavio kako smatra da bi do toga trebalo doći.

“Novi zakon je uveo dodatnu stepenicu u vidu akreditacije od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ja ne očekujem da akreditacija od strane agencije može biti dijametralno suprotna u odnosu na postojeću proceduru koju je taj studij do sada prošao”, rekao je dodavši kako to samo može usporiti proces odobrenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare