Milanović i Plenković na sjednici Vijeća za obranu, tema borbeni zrakoplovi

Vijesti 20. svi 202107:09 > 11:32 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković održali su danas sjednicu Vijeća za obranu na kojoj se raspravljalo o ponudama za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova i analizi rada Povjerenstva. Nakon sjednice Vijeća za obranu bit će objavljeno priopćenje za medije.

Zakonskih prepreka za odabir najbolje ponude – nema. Odbor za obranu borbenim avionima još u prošlom sazivu dao je zeleno svjetlo. Međuresorno povjerenstvo još je krajem prošle godine Vladi preporučilo koji od ponuđenih zrakoplova kupiti, no odluka se još drži u tajnosti. Predsjednik Zoran Milanović je jučer na pitanje kada očekuje odluku o nabavi aviona rekao da je poslao dopis s namjerom da to bude na Dan oružanih snaga, 28. svibnja. Premijer Andrej Plenković odgovorio mu je da će se na sjednici vidjeti zna li predsjednik sve o nabavi novih borbenih zrakoplova.

Podsjetimo, Hrvatskoj Šveđani i Amerikanci nude nove, a Francuzi i Izrael rabljene zrakoplove. Postojeći avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – MiG-21, pored svoje starosti i tehnoloških ograničenja, imaju životni vijek koji istječe 2024., kada će se definitivno morati povući iz operativne uporabe. Ranije dogovorenu nabavu izraelskih borbenih aviona F-16 Barak zaustavio je SAD.

Što se nudi Hrvatskoj

– Američki F 16 Block 70 nasljednik je razvoja tehnologije dugog 40 godina. Raznih 16-ica proizvedeno je već oko 4600. Block 70 može nositi naoružanje ukupne težine 7700 kg, ima 11 hvatišta, tzv. podvjesnih točaka, među ostalim može nositi i šest raketa zrak zrak, od kojih samo jedna košta više od milijun dolara. Dolet mu je 4400 km, cijena sata naleta oko 20 000 dolora. Ovo je najskuplja opcija za Hrvatsku, cijena bi bila oko 1,8 mlrd. dolara.

– Švedski Gripen najmanjeg je kapaciteta nosivosti ubojnog tereta, 5300 kg, no na svojih osam podvjesnih točaka može nositi vrlo šarolik arsenal, pa čak i krstareće rakete dometa 500 km. Dobre ocjene dobiva Gripen za svoju elektroniku i fuziju senzorskih podataka koji su na raspolaganju pilotu. Cijena sata naleta je oko 20 000 eura, dolet mu je 3200 km. Nabavka eskadrile iz Švedske koštala bi oko milijardu eura.

– Rabljeni francuski Rafale karakterizira najveća nosivost naoružanja, čak 9500 kg na 14 hvatišta. Među ostalim može raspolagati i s dvije stealth krstareće rakete dosega 500 km. Cijena sata naleta procijenjuje se između 16 i 19 000 eura. Dolet mu je 3700 km. Zanimljivo je da ovaj avion reagira i na pojedine glasovne naredbe poput promjene radarskog moda. Cijena eskadrile je oko milijardu eura.

– I posljednji avion koji se razmatra je izraelski F 16 Barack. Ovaj rabljeni avion prema svojim mogućnostima negdje je u sredini ponuđenih: nosivost 7700 kg na 11 podvjesnih točaka, doletom se ističe, čak 4400 km, cijena sata naleta je oko 20 000 dolara. Cijena eskadrile bila bi oko 500 milijuna dolara, da nije nadogradnje koje bi koštala još toliko, dakle ukupno oko milijardu dolara, podsjeća HRT.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!