Ništa od velike lijevo-liberalne koalicije? Analitičar: “Možemo! se ne želi utopiti u tome, oni gledaju dalje od ovih izbora”

Vijesti 15. velj 202420:06 1 komentar
Robert Anic/PIXSELL

Nakon što je prošloga tjedna saborska većina predvođena HDZ-om potvrdila izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, zastupnici oporbenih lijevih i liberalnih stranaka zajedno su istupili i najavili prosvjed koji će biti održan u subotu na Markovu trgu.

Zatražili su i raspuštanje Hrvatskog sabora te raspisivanje parlamentarih izbora, a zahtjev će službeno će podnijeti u petak.

U jeku tih zajedničkih akcija oporbenih stranaka od centra na lijevo koje trebaju kulminirati subotnjim prosvjedom, javila se i ideja o njihovom zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore. Inicijativa je potekla od Davorka Vidovića, predsjednika Socijaldemokrata koja trenutno ima najbrojniji klub zastupnika u oporbi.

Dva bloka već postoje, ali bez dvoje najjačih

“Ako je to jedina alternativa, onda vrijedi nastojati i zatomiti osobne taštine. Mi Socijaldemokrati bili smo potjerani iz SDP-a i ako itko ima razloga biti revoltiran na aktualno vodstvo te stranke, onda smo to mi. Ali, ako postoji zajednički viši cilj i ako je dohvatljiv, a mislim da jest i ako smo odgovorni prema građanima, osobne taštine treba staviti u drugi plan”, kazao nam je Vidović prošloga tjedna.

Na tom oporbenom polu već postoje dva bloka koja će zajedno ići na izbore. U jednom su Socijaldemokrati, HSS i vanparlamenatrni Laburisti. U drugom su IDS, Reformisti, Fokus i Primorsko-goranska stranka. U eventualnim kombinacijama za zajednički izlazak u velikom koalicijskom bloku još su Centar, Radnička fronta te Stranka s imenom i prezimenom. Dakako, i dvije najveće na tom dijelu političkog spektra o kojima takvo što najviše i ovisi – SDP i Možemo!.

“SDP je rejtingom sada puno jači od Možemo!”

No, Možemo! je još prošloga ljeta odbacio mogućnost predizborne koalicije s SDP-om do danas zagovarajući tezu da je na taj način moguće postići veću izlaznost birača, a time i veće šanse za pobjedu na izborima. Smatra se, naime, da je inače veća apstinencija među biračima na ljevici, nego na desnici.

Politički analitičar i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan ne vjeruje da će biti išta od zajedničkog izbornog nastupa oporbenih stranaka ljevice i centra.

“Možemo! su rekli da to neće, a SDP ne želi sa Socijaldemokratima. S druge strane, SDP je jednom već imao tu inicijativu, ali je bio dosta grubo odbijen od Možemo!. No, sada je stanje na semaforu takvo da je SDP rejtingom puno jači od Možemo!”, kaže.

“Da imaju šanse, učinili bi sve da sruše HDZ”

Macan smatra da su u Možemo! ostali kod stava da ne idu na izbore s SDP-om procijenivši da nemaju šanse srušiti HDZ.

“Da imaju šanse, učinili bi sve da HDZ sruše. Mislim da je procjena ideologa Možemo! bila kako im je bolje kroz individualnu kampanju ojačati imidž u javnosti, nego utopiti se u koaliciji”, napominje.

Drugim riječima, to znači da Možemo! cilja dalje od parlamentarnih izbora koji su pred nama.

“Mislim da oni već razmišljaju o onim drugim parlamentarnim izborma, nakon ovih. Ili o lokalnim izborima u Zagrebu koji su iduće godine i na kojima ponovno moraju pregaziti SDP. Pitanje je, naravno, hoće li im to poći za rukom kao što im je uspjelo prvi put”, zaključuje Macan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare