Je li moguća koalicija osam stranaka? “Ako želite plesati kolo u kojem jedni vole folk, a drugi rock…”

Vijesti 08. velj 202412:16 15 komentara
Neva Žganec/PIXSELL

Nakon što je u srijedu saborska većina potvrdila izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika RH, zastupnici oporbenih stranaka od centra nalijevo skupili su se i stali na stube glavnog saborskog hodnika. Ispred njih i u njihovo ime prvi se javnosti obratio Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata kazavši da je "prijeđen Rubikon".

“Nakon dana u kojem je prijeđen Rubikon, u danu kada je pokazano političko nasilje od ljudi koji su dobili 240 tisuća glasova manje od onih koji stoje ovdje, kada je iskazan prezir prema uvažavanju bilo kakvih argumenata, želimo pokazati da nećemo pristati na to i da Hrvatska ima alternativu”, poručio je Vidović među ostalim nakon izbora Turudića.

Njemu, jednom od saborskih veterana koji je u zastupničkim klupama kao član SDP-a sjedio još devedesetih, a bio je i ministar rada u vladi široke koalicije koja je 2000. skinula HDZ s vlasti, ovo u srijedu nije bio prvi takav istup na saborskom stubištu ispred ad hoc ujedinjene oporbe.

“Mi smo lideri oporbe, ali ne guramo se”

Ljetos, nakon trodnevne izvanredne sjednice Sabora, Vidović je u ime oprobe također govorio prvi, autoritativno, gotovo se nametnuvši kao njen glasnogovornik. On skromno odbija takvo tumačenje i kaže nam kako se to zbilo slijedom činjenice da Socijaldemokrati imaju najbrojniji klub zastupnika u oporbi.

“Bio je dogovor da govorim prvi u ime najvećeg oporbenog kluba i to je svima bilo razumljivo i prihvatljivo. U našem klubu je 17 zastupnika, a kao Socijaldemokrati imamo 11 zastupnika i druga smo najjača oporbena stranka. Na neki način, mi jesmo lideri oporbe, ali ne guramo se posebno, nastojimo ne povrijediti ičiju taštinu niti remetiti ono što zagovaramo. A zagovaramo što više usklađenih zajedničkih istupa oporbe i oponiranje stanju kakvo već godinama proizvodi HDZ”, rekqao je Vidović.

“Ples u dvoje teško je uskladiti, a ovo je kolo”

S iskustvom pobjedničke koalicije iz 2000. predvođene SDP-om Ivice Račana, Vidović kaže da je okupljanje takve velike koalicije “izuzetno krvav posao”.

“Ako je to jedina alternativa, onda vrijedi nastojati i zatomiti osobne taštine. Mi Socijaldemokrati bili smo potjerani iz SDP-a i ako itko ima razloga biti revoltiran na aktualno vodstvo te stranke, onda smo to mi. Ali, ako postoji zajednički viši cilj i ako je dohvatljiv, a mislim da jest i ako smo odgovoni prema građanima, osobne taštine treba staviti u drugi plan”, smatra Vidović.

U tom smislu, Jutarnji list danas piše o mogućem zajedničkom izlasku “osmorke” na izbore – osam oporbenih stranaka od centra lijevo: Socijaldmokrata, SDP-a, Možemo!, Reformista, Fokusa, Centra, Stranke s imenom i prezimenom i Radničke fronte. Valja im pridodati i HSS, čiji je šef Krešo Beljak među glasnijim zagovornicima formiranja antihadezeovskog bloka, a već je formalno u predizbornom savezu sa Socijaldemokratima. Vidovića se ističe kao inicijatora tog mogućeg okupljanja “osmorke”.

“Ples u dvoje traži usklađene korake, a ako želite plesati kolo u kojem je osam igrača od kojih jedni možda vole folk, a drugi rock, moramo se prvo dogovoriti na koju ćemo glazbu plesati. To je zahtjevan posao, ali ima smisla”, slikovito se izrazio Vidović.

“Okupljanje potrebnije nego devedesetih”

No, ako parlamentarni izbori budu već u travnju, kako se sve češće neslužbeno spominje, čini se da je rok za okupljanje takve široke koalicije prekratak.

“Za ozbiljnu koalicijsku priču doista je potrebno vrijeme. Ali, ako smo se devedesetih mi iz različitih stranaka mogli naći zajedno, prepoznajući da se mora stvoriti alternativa HDZ-u koji je tada prikovao Hrvatsku na dno Europe po svim parametrima, onda mislim da je danas to još više potrebno i moguće. Hoće li moj poziv naići na dobar odjek – nisam siguran.

Svatko ima svoj politički interes. Postoje stanke koje su vrlo pragmatične, njih interesira da pređu izborni prag i imaju jednog ili dva zastupnika. Naša ambicija puno je veća, ne da tavorimo kao klubić koji će povremeno galamiti i psovati. Želimo kvalitetnu alternativu upravljačkom stilu HDZ-a”, kazao je.

Pa dodao na kraju: “Okrupnjavanje stranaka od centra prema lijevo sigurna je dobitna kombinacija, samo ako se bude mogla ostvariti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare