Onkološki pacijenti iz Umaga više neće morati putovati na terapiju u bolnice

Vijesti 23. tra 202115:26 0 komentara
Sasa Miljevic/PIXSELL

Onkološki pacijenti sjeverozapadne Istre više neće morati putovati u bolnice jer će terapiju moći dobiti u prostorijama umaške ispostave Istarskih domova zdravlja, najavili su to u petak predstavnici pulske Opće bolnice i grada Umaga.

Naime, nastojanjem da se građanima Umaga te okolnih gradova i općina osigura što kvalitetnija zdravstvena skrb, Grad Umag je pokrenuo inicijativu da se terapija onkološkim bolesnicima daje u prostorijama umaške ispostave Istarskih domova zdravlja.

Taj su prijedlog pulska Opća bolnica i Istarski domovi zdravlja prihvatili, čime se, kako je rečeno, “pruža izravna pomoć onkološkim pacijentima s područja sjeverozapadne Istre, i to primanjem terapije u blizini njihova prebivališta, s direktnim utjecajem na smanjenje pritiska na bolnice u Puli i Rijeci, ali i na smanjenje troškova”.

Po riječima voditelja Odjela internističke onkologije s hematologijom dr. Dragana Trivanovića, od 6901 pacijenta oboljelog od malignih bolesti, koji terapije primaju u Puli, čak je 366 njih, ili pet posto, s područja sjeverozapadne Istre.

“Borba s malignim bolestima jedan je od trenutno najvažnijih problema u Hrvatskoj, a pojavnost i smrtnost u našoj zemlji su u odnosu na druge europske zemlje vrlo nepovoljnih pokazatelja. Udaljenost mjesta stanovanja od mjesta liječenja značajan je problem koji s malo organizacijskih promjena može imati veliki pozitivan učinak”, istaknuo je dr. Trivanović.

Dodao je da su Uprava pulske bolnice i Odjel onkologije “bez zadrške priključili tom inovativnom projektu kojemu je cilj suradnja s lokalnom zajednicom i liječnicima obiteljske medicine” kako bi se poboljšala kvaliteta zdravstvene usluge onkološkim pacijentima u Istarskoj županiji.

Istarski domovi zdravlja prihvatili su da Umag bude prvi grad u kojem će početi realizacija tog projekta i da tako bude ogledni primjer za druge dijelove Istre, rekao je zamjenik ravnatelja Istarskih domova zdravlja i voditelj umaške ispostave Daniel Ferlin.

Istaknuo je da je izdvojena jedna soba u stacionaru, a novcem koji je donirao Grad u iznosu od 80 tisuća kuna nabavljena je oprema potrebna za kemoterapiju, i to električni bolnički krevet, defibrilator, uređaj za pronalaženje vena, informatička oprema i dio namještaja.

“Veselimo se početku realizacije projekta koji će znatno unaprijediti kvalitetu života onkoloških bolesnika i njihovih obitelji, a pri tome donijeti i znatne uštede zdravstvenom sustavu”, poručio je dr. Ferlin.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese istaknuo kako je to jedan od najemotivnijih i najponosnijih trenutaka u njegovoj 20-godišnjoj političkoj karijeri.

Podsjetivši da su se do 1991. godine građani Bujštine koristili uslugama Opće bolnice u Izoli (Slovenija), koja je od Umaga udaljena samo 25 kilometara, rekao je kako je od početka devedesetih godina područje sjeverozapadne Istre bilo uskraćeno za učinkovitu hitnu medicinsku pomoć.

“Ovaj pilot-projekt je dokaz da sustav može biti human te imati razum i srce”, zaključio je Bassanese.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!