Pet omiljenih fraza naših političara za izbjegavanje neugodnih pitanja. Dvije smo čuli ovih dana

Vijesti 21. lis 202407:13 0 komentara
novinarski mikrofoni i kamere pred početak konferencije za medije
Igor Soban/PIXSELL/ilustracija

Kada ih se suoči s neugodnim pitanjima, domaći političari često posegnu za odgovorima kojima ne kažu - ništa.

Nije neuobičajeno, štoviše uvriježena je praksa domaćih političara, češće kada su na vlasti nego u oporbi, da izbjegavaju odgovore na neugodna novinarska pitanja. Čine to na razne načine. Ili tek kratko kažu da “nemaju komentara” ili samo šutke prođu. Ponekad moraju reći nešto više od toga no i tada se trude ne reći previše.

Davanje odgovora “bez odgovora” postala je komunikacijska vještina kojoj se često pribjegava. I proteklih dana iz nekih su se ministarskih usta čule neke od najčešćih fraza kojima se izbjegavaju konkretni odgovori ili prebacuje odgovornost s vlastitih leđa ili pak ublažava šteta izazvana nekom prethodnom nepromišljenom izjavom. Evo pet takvih najčešćih fraza.

“To nije tema / To je netema”

Prije nekoliko dana ministra financija Marka Primorca novinari su upitali zašto cijene hrane rastu, ako inflacija usporava. On je u samo jednu rečenicu svoga odgovora uspio ugurati čak tri česte fraze za izbjegavanje konkretnih odgovora. Kazao je: “Ne komentiram više tu temu, pojasnio sam sve što imam na tu temu i ne očekujte od mene da komentiram cijene svinjetine, trešanja i nekakvih proizvoda na placu, pitajte institucije koje se time bave.” Dakle, ministar “nema komentara”, smatra da “to nije tema za njega” i sugerira da bi se druge “institucije bave time”. Još je dodao: “Ministarstvo financija nije prava adresa za razgovor o tim temama.”

Frazu da “nije tema” ono što javnost smatra temom, nije uveo ni Primorac, a ni njegov šef premijer Andrej Plenković. Doduše, Plenković je unatrag godinu i pol dana podigao tu frazu na višu retoričku razinu preinačivši je u – netemu. Sjetimo se, u siječnju 2023. na jednoj konferenciji za novinare bio je upitan o aferi u kojoj se tih dana govorilo, a upleteni su bili neki njegovi najbliži suradnici. Inzistiranje na tome nazvao je “netemama koje služe za kreiranje kaosa u javnom i političkom prostoru”.

“Sve ovo što je bačeno u eter je netema”, kazao je. Na pitanje novinara tko procjenjuje što je tema, a što netema, premijer je uzvratio: “Ja procjenjujem kao predsjednik Vlade, čelni čovjek HDZ-a i parlamentarne većine već sedmu godinu.”

I kasnije je u više navrata odgovarao istom frazom na slična neugodna pitanja.

“Moje riječi su izvučene iz konteksta”

Jedna od najomiljenijih i najdugovječnijih fraza kojom se neki dužnosnik ili druga javna osoba brani od kritika i prozivki zbog svojih neprimjerenih ili nedomjerenih izjava jest da je ista “izvučena iz konteksta”. Svi već znaju da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prošloga tjedna javno izjavio da Rusija financira kampanju predsjednika Zorana Milanovića. Izazvavši buru tom izjavom, dan kasnije tumačio je kako je bila izrečena u kondicionalu i “izvučena iz konteksta”.

“To je izvučeno iz konteksta, svatko je govorio u kondicionalu, znači da postoje indicije, da je vjerojatno”, rekao je Grlić Radman.

U mnogim slučajevima govornicima se neka skandalozna ili medijski atraktivna izjava doista odvoji od drugih rečenica i posebno istakne pa poprimi drugačiji smisao. No u drugom mnoštvu slučajeva tvrdnja da je “izjava izvučena iz konteksta” biva tek obrambeni refleks onih koji nisu “ispekli pa rekli” ili su problematilčnom izjavom svjesno htjeli izazvati učinak.

“Pustimo institucije da rade svoj posao”

Fraza “Pustimo institucije da rade svoj posao” poprilično je stara u domaćem javnom prostoru. Teško je reći tko ju je prvi upotrijebio. Neki tvrde da je to bio bivši predsjednik Stjepan Mesić. Tu frazu, (pre)često je izgovarajući, posebno je “popularizirao” pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naročito kada bi ga pitali za istrage u sumnjivim poslovanjima Grada.

Teško je uopće pronaći iole značajnijeg političara i dužnosnika koji su dovedeni pod nekakvu sumnju, a da barem jednom nisu fokus pažnje pokušali skrenuti sa sebe na famozne “institucije”, u prvom redu pravosudne, sugerirajući da će one neovisno i profesionalno obaviti potrebne postupke. Dakako, oni koji je izgovaraju sugeriraju tom frazom svoju nedužnost, a i dobro im posluži da izmigolje daljnjim pitanjima.

“Ne mogu komentirati dok traje postupak”

Na prethodnu frazu nadovezuje se i ona govornikova da ne može davati komentare dok traje postupak koji se odnosi na njega ili na nekoga s kim je interesno, najčešće stranački povezan. Komentirati istragu ili nepravomoćnu presudu u pravilu jest neželjena praksa koja se, pogotovo ako dolazi od nekog visokopozicioniranog dužnosnika, može tumačiti kao pritisak na pravosudne organe. No često se i zlorabi pa se izgovara opet kad se želi izbjeći odgovor na izravna i nedvosmislena pitanja.

“I ja sam za to saznao iz medija”

Kad u javnosti prasne neki skandal, kad mediji razotkriju neku aferu pa čak i kad same “institucije obave posao” pa, recimo, uhite nekog aktualnog ili bivšeg člana Vlade, često se državni dužnosnici čudom čude nad tim tvrdeći da o tome ništa nisu znali, nego su kao i sav ostali puk, saznali iz medija.

Premijer Plenković se na taj način opravdavao bar desetak puta. Primjerice, kada se svojedobno doznalo da se Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak i prije nego što je bio imenovan sastajao s predstavnicima američkog fonda Knighthead uključenog u priču. Iz medija je premijer saznao i za uhićenje Ivice Todorića. U razlozima uhićenja svoje onodobne ministrice Gabrijele Žalac također je, po vlastitom kazivanju, saznao čitajući vijesti na portalima. Pa i za uhićenje Tomislava Tolušića, bivšeg ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade, premijer je rekao da je o tome saznao kad i svi drugi “sasjekavši” na taj način daljnja pitanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!