Petina Hrvata redovito kocka: “To je pakao. Lažete, živite dvostruki, trostruki život…”

U Hrvatskoj je gotovo 50 tisuća ovisnika o kockanju, a sve ih je više među mladima. Zabrinjavaju i podaci da 20 posto građana kocka na mjesečnoj razini, dok se broj liječenih osoba u Dnevnoj bolnici Klinike Sveti Ivan povećava za čak 25 posto godišnje.

Iza Karla Gradišara dvadeset je godina ovisnosti o kockanju. Još kao adolescent susreo se s poker aparatima. Pravi problem došao je u 21. godini.

“Što se tiče kockanja, nema što nisam radio. Klađenje online, igre uživo, automati, sve na što se mogao potrošiti novac. Ukupan iznos koji sam potrošio na to je nekih šest milijuna kuna, 800 tisuća eura”, kazao je Karlo, bivši ovisnik o kockanju.

Kada je shvatio da tako ne može živjeti, prvu mu je pomoć pružila majka.

“To je jednostavno pakao. U nekakvom ste svom filmu i nemate veze sa stvarnošću. Lažete, živite dvostruki, trostruki život”, objasnio je Karlo.

N1

U Hrvatskoj je danas oko 50 tisuća ovisnika o kockanju, no broj onih koji imaju probleme s kontroliranjem te loše navike, penje se i do 380 tisuća. Najčešće igraju igre sportskog klađenja, igre na automatima i casinu koje su lako dostupne, osobito online kockanje, upozoravaju stručnjaci koji traže izmjene Zakona o igrama na sreću.

Psihijatar Davor Bodor smatra da se Zakon mora prilagoditi tražištu koje se stalno mijenja: “Zakon treba prepoznati igre na sreću kao javnozdravstveni rizik, kao što je slučaj s alkoholom ili duhanom.”

Ove i druge ovisnosti tema su međunarodne konferencije koja se održava u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, gdje je i Dnevna bolnica za ovisnike o kockanju. Broj onih kojima je potrebna pomoć raste.

Voditelj Odjela za liječenje ovisnosti Anto Orešković ističe kako ovisnici o kocki najčešće dolaze na liječenje kada se nagomilaju dugovi ili kada je pritisak takav da to ne mogu skrivati.

Zabrinjava i podatak da oko 10 posto srednjoškolaca ima ozbiljne probleme povezane s kockanjem. Početkom godine donesena je Nacionalna strategija koja ima za cilj pokušati preokrenuti rastuće trendove kada je riječ o ovisnostima.

“Ono što je predviđeno Nacionalnom strategijom je da država razvije sustav pomoći, što znači institucije koje bi mogle pomoći građanima koji su u problemu s kockom, da se taj sustav pomoći proširi i da bude čim dostupniji ljudima koji imaju problem”, kazao je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

Karlo Gradišar svojim iskustvom želi pomoći drugima. Na svom YouTube kanalu otvoreno govori o problemu s kockom i kaže da mu ne pada na pamet vratiti se starim navikama.

“Čak mi ni loto ne pada na pamet uplatiti. Bio sam nedavno s obitelji u Monte Carlu na izletu i bio sam pred casinom i ušao sam čak u njega, ali nisam ni promocijski trošio, tako da evo…”, ističe Karlo.

Kaže da je pobijedio sebe i to iskreno želi svima koji su upali u ovaj problem.

A njih je sve više. Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da oko 20 posto populacije kocka na mjesečnoj razini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.