Poljoprivrednici: Imamo trgovaca koji koriste situaciju i cijene dižu u nebesa

Vijesti 09. kol 202112:36 > 13:32 2 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Mato Brlošić, iz Hrvatske poljoprivredne komore, za N1 Studio uživo govorio je o poskupljenju hrane, vremenskim neprilikama, te cijenama voća i povrća koje su otišle u nebo.

Kazao je kako maloprodajne cijene rastu i do 100 posto, a da njihovi poljoprivredni proizvodi ne rastu tim tempom.

“Naš repromaterijal koji ulazi u proizvodnju raste i preko 50 posto. Poskupljenje će se odraziti na maloprodajne cijene u trgovinama. Kada slažemo račune, držimo da su su poskupljenja u maloprodaji prevelika i ne prate poskupljenja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Mi kao proizvođači smatramo da su poskupljenja pretjerana u odnosu na naše cijene kao primarni proizvod. Očito je da sada trgovački lanci sada dobivaju jedan ekstra-profit”, rekao je Mato Brlošić.

Nužno je povećati preradbene kapacitete

Svjedoci smo poskupljenja i od prije godinu i pol, dodaje.

“Mi imamo dovoljno resursa da proizvedemo dovoljno hrane za nas, no nemamo preradbene kapacitete.

PROČITAJTE JOŠ

Sirovina odlazi van, pa se vraća, pa i troškovi transporta sudjeluju u konačnoj cijeni.

Na neke stvari ne možemo utjecati, ali imamo resurs poljoprivrednog zemljišta. Imamo mi i sušu i mraz, ali velika je vjerojatnost da ćemo imati dovoljno hrane za sebe, što je važno u kontinuiranom opskrbljivanju hranom.

Nužno je povećati preradbene kapacitete, to je jedina sigurnost potrošačima da će imati kontinuiran dotok proizvoda po relativno prihvatljivim cijenama”, rekao je Brlošić.

Cijene igu gore, to nikome nije drago, ali naše sirovine ekstremno poskupljuju, pa i nas treba razumjeti, dodao je.

Otkupna cijena mlijeka treba porasti – no ne i cijena na policama

I hrana za stoku poskupljuje.

“Za sada je ministrica poljoprivrede reagirala pri EK. Još nemamo odluku EK, no sigurno je da kada je o stočarstvu riječ – najveći problem je niska cijena primarnog proizvoda, mlijeko koje se otkupljuje za 2.5-3 kune…

PROČITAJTE JOŠ

Cijene žitarice otišle su gore 30-50 posto zbog svjetskh trendova. Smatramo da bi otkupna cijena mlijeka trebala biti viša, no ne bi trebala rezultirati poskupljenjem proizvoda na policama”, rekao je Brlošić.

Imamo trgovaca koji koriste ovakve situacije i cijene dižu u neba, kazao je.

“Ipak treba pogledati širu ponudu i kupiti povoljnije. Kod voća je mraz u travnju doveo do toga da voća nema. Ponuda je slaba, a potražnja postoji i cijene rastu. Povrća nema ni u susjednim državama. Mi kao primarni proizvođači samo ćemo dijelom kompenzirati troškove dizanjem cijena. No svi kada vidimo svoje proizvode na policama vidimo da cijene budu, nažalost, i duplo više u odnosu na to po kojoj smo ih mi prodali”, zaključio je Matko Brlošić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare