Provjerili smo što političke stranke, osim “štrika oko vrata” nude umirovljenicima

Vijesti 12. ruj 202321:32 0 komentara
Izvor:Patrik Macek/PIXSELL

Političke stranke pripremaju se za izbore sljedeće godine i krenula su obećanja sadašnjim i budućim umirovljenicima, pa smo usporedili ponuđene modele i izdvojili najzanimljivija rješenja. Obuhvatili smo one stranke koje su svoje ideje predstavile javnosti u posljednjih desetak dana.

Većina političkih opcija smatra da je mirovinski sustav kakav danas imamo ne funkcionira, da većini sadašnjih i budućih umirovljenika na osigurava prihode dovoljne za život. S obzirom da je to tema koja dotiče jako veliki broj birača, a da je pred nama izborna godina, političke stranke počele su iznositi svoja rješenja za koja smatraju da će riješiti probleme mirovina.

Osnovni problem mirovinskog sustava koji se još uvijek za većinu postojećih umirovljenika bazira na međugeneracijskoj solidarnosti jest nepovoljan odnos broja radnika i umirovljenika. Naime broj radnika i umirovljenika gotovo je izjednačen, tako da izdvajanja iz plaća nisu dovoljna za isplatu mirovina. S obzirom na to kakvi su demografski trendovi – broj stanovnika se i dalje smanjuje – teško je očekivati da će se situacija u budućnosti promijeniti.

Vlada iznos jednokratne isplate kod odlaska u mirovinu

Vlada je prije otprilike tjedan dana najavila korekcije u mirovinskom sustavu koje su javnosti predstavljene kao “mini reforma”. Resorni ministar Marin Piletić najavio je izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima te je kao jednu od ključnih novosti istaknuo mogućnost isplate individualne kapitalizirane štednje u iznosu od 20 posto ukupnih sredstava, umjesto dosadašnjih 15 posto. Znači, umirovljenik će moći tražiti jednokratnu isplatu petine novca koji je uštedio u II. stupu.

Također, namjeravaju se uvesti n nove klase imovine u koje mirovinski fondovi mogu ulagati, poput nekretnina i tvrtki koje nisu izlistane na burzi. Radi se o novosti koja bi mogla izazvati prilične kontroverze. Tvrtke koje nisu izlistane na burzi imaju značajno manju transparentnost poslovanja, što otvara prostor za malverzacije novcem budućih umirovljenika.

SDP osim “štrika oko vrata” nudi i povećanje mirovine od 250 eura

Najjača opozicijska stranka SDP, ovih se dana našla u središtu pažnje zbog plakata koji se odnosi na mirovinsku reformu, a na kojem se u nečijem navodnom citatu kao rješenje za probleme umirovljenika spominje “štrik oko vrata”, što je, naravno, izazvalo val kritika. Kako bi se izbjeglo prethodno spomenuto rješenje, SDP biračima nudi izmjene mirovinskog sustava koje bi, kako tvrde, umirovljenicima donijele povećanje mirovina od 250 eura, u sljedeće četiri godine.

Kako bi to postigli, namjeravaju promijeniti formulu za usklađivanje mirovine. U formuli sada veću “težinu” ima inflacija, u odnosu na porast bruto plaće. SDP želi formulu koja bi gledala povoljniji faktor – ako je rasla plaća, onda se prema njoj usklađuju mirovine, ako su porasle cijene, onda se mirovina usklađuje prema porastu cijena. Osim toga, predviđeno je i uvođenje trajnog dodatka u mirovine.

Možemo planira redovna usklađenja i povećanje mirovina od 10 posto

Svoje ideje oko mirovinskog sustava ovih dana predstavila je i stranka Možemo, koja kaže da trebamo “sistemsko podizanje svih mirovina”, a ne uvođenje raznih dodataka. U četverogodišnjem mandatu namjeravaju mirovine podići za 10 posto, uz uvođenje redovnih usklađenja, na polugodišnjoj razini. Namjeravaju podići proračunski trošak prvog mirovinskog stupa sa sadašnjih 10,36 posto, na 11 posto, za što smatraju da je “održivo, moguće i izvedivo”.

Fokus predlaže povećanje uplata u drugi stup i fleksibilnije raspolaganje štednjom

Stranka Fokus također je izašla s prijedlogom mirovinske reforme, koja predviđa jačanje drugog mirovinskog stupa, i smanjenje uplata u prvi stup. Doprinosi za drugi stup povećali bi se s 5 na 7 posto, dok bi se za prvi stup smanjili s 15 na 13 posto. Kako bi se amortizirao pad prihoda prvog stupa zbog smanjenja doprinosa, predvidjeli su uspostavu Fonda za stabilizaciju mirovinskog sustava.

Žele uvesti i veću fleksibilnost upravljanja mirovinskom štednjom, odnosno ukidanje obveznog premještanja štednje iz fondova s većim rizikom u one s manjim, kako se bliži mirovina. Žele povećati i mogućnost jednokratne isplate mirovine prilikom odlaska u mirovinu, do 25 posto ušteđenog iznosa, kao i veći izbor modaliteta isplate mirovina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!