Raste strah od nestašice lijekova, sigurnosne zalihe polako se tope

Vijesti 05. pro 202222:21 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Udruge pacijenata i proizvođači lijekova uputili su niz kritika na prijedlog izmjena pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a, koji će, tvrde, dovesti do nestašica lijekova i diskriminacije hrvatskih pacijenata u odnosu na druge zemlje EU-a. Građani su zabrinuti, ionako ih muče duge liste čekanja, problemi s primarnom zdravstvenom zaštitom, a sad je tu i problem s lijekovima.

Građani su, očekivno, zabrinuti. Pomisao da će nedostajati lijekova, zadaje im dodatne glavobolje.

“Osjeti se to već dugo i HZZO skida neke lijekove da se ni ne zna. Konkretno, imam klaster glavobolju i liječnik mi ne može na tu dijagnozu propisati nijedan lijek.”

“Kod nas uvijek fali nešto što svakome treba.”

“I nije to samo kod nas, to je i u svijetu.”

Problem u zdravstvu mogao bi produbiti novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a. U isto vrijeme sigurnosne zalihe na policama ljekarni polako se tope.

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, naglašava da nema potrebe za brigom:

“Riječ je o nekoliko antibiotika i lijekova za tlak, međutim važno je naglasiti da nijedan pacijent nije ostao bez svoje terapije i pacijenti zaista o tome ne bi trebali brinuti, oni moraju znati da će se za njih sva potrebna terapija osigurati.”

Milka Kosanović, direktorica Udruge proizvođača lijekova, ipak ima malo drugačiji stav:

“Nestašice se sve više događaju u Hrvatskoj. Svaki dan na HALMEDU možemo vidjeti kojih to lijekova nema, kako se to stanje ne bi pogoršalo, kako bi zaustavili nestašice i spriječili nove, o tome želimo razgovarati.”

Porasli troškovi

Zbog brojnih kritika ministru Viliju Berošu danas na vrata pokucali su predstavnici HUP-a. Tvrde kako su u zadnjih godinu dana troškovi transporta porasli do 160 posto, sirovina 118 posto, troškovi rada do 110 posto, a troškovi energije čak 330 posto.

VEZANA VIJEST

“Ono o čemu smo mi razgovarali jeste kako i dalje učiniti sve terapije, a govorimo o 70 milijuna kutijica u Hrvatskoj, dostupnima. Dosta nije za očekivati da bi se u tom kontekstu moglo raditi ne samo na način da se to zaustavi nego da erozija ide dalje, to nije održivo”, ističe Kosanović.

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, ističe i neke druge probleme:

“U trenutnoj situaciji se ne možemo žaliti na dostupnost samih lijekova na listi HZZO-a međutim problem je u kojem trenutku liječenja ćete taj lijek dobiti i koja je njegova učinkovitost na kvalitetu vašeg života i koliko će pridonijeti da je vaše zdravlje bolje.”

Sporni novi pravilnik

Iz zdravstvenog proračuna godišnje 24 posto troši se na lijekove. Od toga 16 posto na redovne, a 8 posto na one skupe. Trenutačno je više od 8.000 lijekova u završnim fazama kliničkih ispitivanja. No, pitanje je kada će ti lijekovi postati dostupni hrvatskim pacijentima jer novim pravilnikom se predlaže da lijek prije mora biti odobren u 10 država članica Europske unije.

VEZANE VIJESTI

“Zbog čega ne bi naši stručnjaci po bolnicama, kojih itekako imamo i cijenjeni su u svijetu, ne bi isto tako mogli među prvima u EU-u uvesti nekakav lijek koji smatraju da bi bio koristan za naše pacijente? Vjerujem da će ova odluka u konačnici biti ukinuta iz ovog pravilnika”, pita Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine.

Tu je i stara boljka koja se svako toliko riješi financijskom injekcijom. Veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna.

“Mislim da mi trebamo angažirati nekog financijskog stručnjaka za zdravstvo koji će moći napraviti jedan balans. Da, možda je potrebno promijeniti način financiranja zdravstvenog susatava koji bi bio učinkovitiji i gdje bi sami zdravstveni djelatnici mogli biti puno učinkovitiji”, dodaje Karačić.

I stručnjaci, i liječnici, i udruga za prava pacijenata zazivaju ozbiljniju zdravstvenu reformu od one koju je najavio resorni ministar. Dio te reforme trebalo bi zahvatiti i HZZO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!