Belina: Dva su problema pravilnika o lijekovima, jedan potencijalno opasan

Vijesti 05. pro 202209:06 0 komentara
N1

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina, gostovao je u Novom danu i komentirao probleme s opskrbom lijekovima.

“Poremećaji opskrbe događaju se na razini cijele Europe, čisto zbog politike dugogodišnjeg proizvodnje lijekova u Europi gdje se sirovine uvoze iz Azije i zbog svega što se u svijetu dogodilo došlo je do poremećaja u dostavi sirovina”, rekao je Belina.

Što se tiče novog prijedloga izmjena pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a, Belina je istaknuo dva problema.

VEZANE VIJESTI

“Prvi je da će inovativni lijekovi nakon odobrenja Europske agencije za lijekove dolaziti na listu HZZO-a nakon što budu uvedeni na listu 10 zemalja Europske unije, što znači da će se procedura za hrvatske pacijente znatno otežati”, rekao je Belina.

Dosad je, objasnio je, vrijedilo da se po iskazu interesa nositelja odobrenja za stavljanje lijeka na tržište u Hrvatskoj postavlja zahtjev i kreće u proceduru, bez obzira na koliko je mjesta lijek dosad bio odobren. Dodao je i da treba razlikovati odobrenje za stavljanje lijeka na tržište od odobrenja za stavljanje na listu lijekova HZZO-a, gdje onda HZZO podmiruje troškove za plaćanje lijeka.

Naveo je i drugi problem.

Drugi dio, koji je i potencijalno opasan, jest da  bi, ako procijene da bi dolazak novog lijeka s obzirom na cijenu i broj korisnika bilo preveliko opterećenje, odnosno preskupo, da bi to bila osnova za odbijanje stavljanja tog lijeka na listu HZZO-a, rekao je Belina.

Predsjednik Koordinacije udruga u zdravstvu rekao je i da su, kad su u pitanju lijekovi i njihova subvencija, cijene izrazito visoke te da se radi o milijunima dolara.

Istaknuo je i da Hrvatski liječnički zbor nije konzultiran oko toga kako će se donositi mišljenje o nekom lijeku i kako će se mjeriti učinkovitost pojedinog liječenja.

“Problem je u kojem trenutku liječenja ćete dobiti taj lijek i koja je njegova učinkovitost za vas kao pacijenta i koliko će pridonijeti tome da se vaša bolest bolje kontrolira i to je problem na kojem mi kao društvo trebamo poraditi”, rekao je Belina.

Dodao je i da, kad su u pitanju osobe s invaliditetom, postoji problem s pomagalima, odnosno da, zbog porasta cijena, postoji prijetnja da će dio asortimana postati nedostupan u Hrvatskoj. Naveo je i primjer hodalice, kazavši da se nju u Hrvatskoj ne može kupiti jer nije dostupna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!