Sindikati zaposlenih u javnom sektoru ujedinjeni u zahtjevu za povećanjem plaća

N1/Ilustracija

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru ujedinjeni su u zahtjevu da im se već za rujan poveća osnovica za izračun plaće, i to za najmanje 10 posto. Danas su Andreju Plenkoviću poslali zahtjev za što skoriji početak pregovora, a prema riječima ministra financija Marka Primorca moglo bi se zaključiti da će na povećanje plaće ipak morati pričekati. Sindikati su u tom slučaju spremni i na štrajk.

U zahtjevu se traži što skoriji početak pregovora za povećanje osnovice za izračun plaće.
O iznosu će se dogovoriti početkom sljedećeg tjedna, ali tražit će minimalno 10 posto.

“Desetak posto se, dakle, smanjila cijena našega rada. To je, dakle, razlika između inflacije i onoga što smo mi ostvarili kroz korekciju osnovice u svibnju. To je tih minimalno 10 posto. Naravno, vidjet ćemo s kakvim argumentima će izaći Vlada RH”, rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

N1

Zaposleni u obrazovanju, zdravstvu, sustavu socijalne skrbi, kulturi i drugim javnim službama kažu da više ne mogu čekati i tvrde da mnogi od njih jedva spajaju kraj s krajem.

“Udar inflacije na naše članove puno je veći od onih 12.3 posto koliko pokazuje statistika da je opći rast cijena. I to zapravo govori da naši članovi, mnogi od njih, posebice oni s nižim plaćama, koji najveći dio svog dohotka troše na egzistencijalna dobra, se nalaze u prilično lošoj i teškoj situaciji”, rekao je Matija Kroflin iz Matice hrvatskih sindikata.

N1

Ministar financija sindikatima poručuje da su u Vladi otvoreni za razgovore, isto tako i svjesni kako do povećanja osnovice mora doći, ali da i da moraju biti spremni na kompromis.

“Tu je ta jedna neugodna naša pozicija da možda prioritiziramo te zahtjeve i da budemo svjesni činjenice da ako imamo osobe koje su ugrožene i ako primaju minimalnu zajamčenu naknadu ili umirovljenike s vrlo niskim mirovinama da onda ipak postoje određeni prioriteti i da će se određeni dio građana ipak morati strpiti neko vrijeme. Ne predugo”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Sindikati od zahtjeva ne misle odustati. Očekuju početak pregovora najkasnije do polovice rujna. Ako do toga ne dođe mogli bi u isto vrijeme štrajkati i u školama, bolnicama, sustavu socijalne skrbi…

“Situacija je alarmantna i ako naši članovi ne budu zadovoljni onime što Vlada u pregovaračkom procesu ponudi, to je izgledna opcija. Moguća opcija”, rekao je Matija Kroflin.

Sindikatima javnih službi stigla je i podrška Sindikata umirovljenika.

“To će značiti i bolje mirovine ubuduće, a to znači i bolje usklađivanje mirovina za postojeće umirovljenike. Prema tome mi podržavamo svaku povišicu na temelju pregovora, socijalnog dijaloga ili putem kolektivnih ugovora za bilo koju granu ili djelatnost pa i za javni sektor”, rekla je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umoirovljenika Hrvatske.

N1

Najniže plaće u javnom sektoru imaju zaposleni u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, a s povećanjem osnovice od minimalno 10 posto, one bi rasle 500-tinjak kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram