Socijaldemokrati traže od Vrhovnog suda oštrije kazne obiteljskim nasilnicima

Vijesti 22. ruj 202211:25
Marko Lukunic/PIXSELL

Saborski Klub Socijaldemokrata poslao je u četvrtak otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću s apelom da napravi sve u skladu sa svojim ovlastima kako bi se što više smanjio broj žrtava obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja, a pooštrilo mjere za obiteljske nasilnike.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Klub socijaldemokrata poziva predsjednika Vrhovnog suda da “napravi sve što je u skladu s njegovom moći i ovlastima”, kako je na konferenciji za novinare rekla Katica Glamuzina, “kako bi se što brže i što više smanjio broj žrtava obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja”.

Podsjećaju da je Vlada odbila konkretan zakonski prijedlog njihova Kluba o uvođenju pojma femicida kao zasebnog kaznenog djela. Glamuzina smatra da je zaštitna mjera zabrane prilaska “beskorisna, smijanje u lice žrtvi”, kod opetovanih počinitelja nisu dovoljne te ih je potrebno mijenjati, a jedino tko može mijenjati sudsku praksu je Vrhovni sud.

Smatra da je mjera zabrane prilaska neučinkovita i zakašnjela te da je obiteljskim nasilnicima mjesto u pritvoru ili na edukacijama o nasilnom ponašanju ili kontroli bijesa zbog čega bi Dobronić trebao pooštriti mjere protiv obiteljskih nasilnike.

Uz sve ostale probleme vezane za ovaj veliki negativni društveni trend, kao što su nedovoljna educiranost policijskih i pravosudnih aktera, nepostojanje regionalnih kriznih centara i nedovoljan broj sigurnih kuća, neprovođenje Istanbulske konvencije, postalo je očito da posebnu pažnju treba posvetiti i zaštitnim mjerama koje se izriču prijavljenim počiniteljima, ocjenjuju Socijaldemokrati.

Mjere koje su se izricale u brojnim dosadašnjim slučajevima nasilja koja su u konačnici rezultirala femicidom, očito nisu zaštitile te žene, a u većini slučajeva se radilo o već kažnjavanim nasilnicima. Izjave kakve smo imali prilike slušati, o tome gdje bismo došli kad bismo svakog nasilnika pritvarali, su nedopustive i zapravo pokazuju sav jad i nebrigu sustava za ovakve slučajeve nasilja, poručili su Socijaldemokrati.

Zaštitne mjere, sad je već valjda svima jasno, svakako moraju biti strože, moraju biti temeljene na kvalitetnim sigurnosnim provjerama i odgovornom razmišljanju prema žrtvi, moraju biti bolje kontrolirane u provedbi i sasvim sigurno moraju biti jasno propisane i ujednačeno se provoditi u cijeloj Hrvatskoj, apeliraju Socijaldemokrati na Vrhovni sud da donese nove smjernice o provedbi strožih, učinkovitijih zaštitnih mjera te osiguraju da se ujednače u cijeloj Hrvatskoj.

“Statistički podaci govore da je ove godine dvanaest žrtava femicida u prvih devet mjeseci. To je nedopustivo! Ne postoji brojka ubijenih koja bi bila prihvatljiva jer je i jedna žrtva previše”, rekao je Davorko Vidović, poručivši da se ne mire s njima i ne prihvaćaju da je “tako to u obitelji” i stavovima “gdje bismo stigli kad bi pohvatali sve nasilnike”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.