Splitski KBC zabranio sestrama, tehničarima i primaljama sporazumne otkaze

Vijesti 12. lis 202217:40 1 komentar
N1/Miranda Cikotic/PIXSELL

Medicinsko osoblje Kliničkog bolničkog centra Split zatekla je odluka o zabrani sporazumnih otkaza koju je krajem prošlog tjedna potpisao ravnatelj Julije Meštrović.

U odluci koju je N1 dobio na uvid od zaposlenika, navodi se da se “zabranjuje sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa osim u slučaju potrebe sklapanja istog zbog oglaska u mirovinu, kao i u slučaju davanja suglasnosti poslodavca za prelazak radnika iz jedne zdravstvene ustanove u drugu zdravstvenu ustanovu ili Zavod na odgovarajuće poslove.”

Nadalje, navodi se da je se zabrana odnosi na medicinske sestre, medicinske tehničare te primalje.

U dokumentu se navodi da odluka stupa na snagu s danom objave (7. listopada) te se primjenjuje do opoziva.

“Obzirom na trenutno tešku kadrovsku situaciju odnosno na kroničan nedostatak medicinskih sestara/tehničara (SSS, VŠS) i primalja (SSS, VSS) i to poradi velike stope bolovanja kao i poradi nedostatka rečenog kadra na tržištu rada valjalo je odlučiti kao u izreci ove Odluke”, navodi se u obrazloženju odluke.

U dopisu koji su iz KBC-a dostavili za 24sata dodatno su pojasnili svoju odluku. Ističu da im nedostaje ukupno 595 medicinskih sestara/tehničara i primalja te da je ova odluka donesena kako bi se pružala i dalje najbolja moguća kvaliteta zdravstvene skrbi.

“Istodobno u cijeloj Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara, a naši natječaji za prijem su stalno otvoreni. U opisanim okolnostima je zbog organizacije službe o kojima ovisi njega i skrb o bolesnicima nemoguće je raskidati radni odnos očekujući odlazak s dužnosti iz KBC-a Split u roku od nekoliko dana. Naravno da radnik slobodno prekida radni odnos koristeći institut otkaza o radu uz poštivanje otkaznog roka. Zbog toga je jedini motiv donošenja ove odluke da radnik ostaje na svom radilištu onoliko koliko je potrebno da se reorganizira služba radnikovim odlaskom i tako omogući kontinuitet skrbi o našim pacijentima. Ni u kom slučaju ne postoji pravo na otpremninu nego samo u slučaju kad poslodavac otkazuje ugovor o radu – stoji u dopisu”, navode u dopisu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare