Što je s platformom Ivana D? “INA-i je bolje da to potone u zaborav”

Vijesti 05. pro 202218:27 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Programska voditeljica Greenpeaca Hrvatska Petra Andrić gostovala je u Newsroomu u kojem je komentirala stradanje i nestanak Inine platforme Ivana-D.

“Ivana D je potonula prije točno dvije godine. Ina je na početku svalila odgovornost na tehničku proizvodnju i na vremenske neprilike. Paradoskalno je to što je fosilna industrija jedan od glavnih krivaca promjene klime pa ne mogu optužiti vremenske prilike”, rekla je.

Navodi da ono što se događa s nestalom platformom saznajemo na kapaljku.

“Još u siječnju 2021. osnovano je povjerenstvo za istragu te nesreće. Tražimo od Ine i Vlade da budu transparentni od početka, neka ispitaju curi li metan i na toj i na drugim platformama. Službeni je stav da nema curenja, a nismo čuli da su druge plaftorme bile ispitane na curenje metana”, rekla je te je dodala: “Ina govori o tome da želi konstrukciju pretvoriti u umjetni greben, a dojam je da samo žele uštedjeti novac na uklanjanju ostataka.”

VEZANA VIJEST

Andrić kaže kako je praksa stvaranja umjetnih grebena u svijetu takva da se to radi na lokacijama gdje je unaprijed ustanovljeno da su tamo potrebni.

“Kad se postave, onda se treba pratiti ispunjavaju li određene ciljeve postavljanja, ako ne, onda ih trebaju otkloniti. Ovo kad platforma padne pa se od nje radi greben, zvuči kao Greenwashing”, rekla je pa je dodala: “Posljednji inspekcijski nadzor je bio dva mjeseca prije havarije i tim je nadzorom ustanovljeno da je sve u redu.”

Ona navodi da fosilna industrija kontinuirano uvjerava javnost da je sve u redu s njihovim postrojenjima, a diljem svijeta svake se godine događaju frapantne nesreće. U hrvatskom dijelu Jadrana još je 19 takvih naftnih postrojenja.

“Ina nas doživljava kao ometače jer ih svakodnevno podsjećamo na tu nesreću, njima je bolje da to potone u zaborav. Vidljivo je da se mora uložiti u nova energetska postrojenja, na našoj Vladi koja načelno podržava zelenu tranziciju je da poradi na tome, ali u praksi ne vidimo velike korake. Moramo odlučiti hoćemo li napore i ulaganja usmjeriti prema obnovljivim izvorima energije ili ćemo tražiti nove dobavljače. Klimatska kriza nije nestala i ne možemo odgađati njeno rješavanje”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!