Tko će skuplje plaćati javni prijevoz u Zagrebu? “Najslabiji uvijek nastradaju”

Vijesti 29. svi 202320:49 1 komentar

Kupljene putem nove aplikacije predstavljene danas ili na kisoku - cijene karata u Zagrebu zasad ostaju iste. Hoće li tako i ubuduće?

“Ne mogu garantirati zato što 40 milijuna eura ćemo morati nekako kompenzirati”, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

A to je manjak koji će u gradskoj blagajni imati kad se ukine prirez i nakon što stopu poreza na dohadak digne na maksimalnu. Razliku bi mogli platiti i građani Zagrebu susjednih gradova.

“Svaki dan, dosta njih radi u Zagrebu, koristi javni prijevoz i koristi istu cijenu karte kao i građani Zagreba. A građani Zagreba su ti koji svojim porezima uplaćuju u gradski proračun. Ne građani okolnih naselja. Tako da iz te perspektive, kada bi doista dolazilo do te utrke među gradovima sa smanjivanjem poreza, onda bi bili prisiljeni da imamo različite cijene”, dodao je Tomašević.

Što kažu građani?

Pa bi u tom slučaju primjerice građani Samobora i Svete Nedjelje skuplje plaćali tramvajske i autobusne karte. Najave o većim troškovima građane nikad ne vesele, ali neki imaju razumijevanja.

“To nije u redu, to definitivno nije u redu. Ak’ je sve za isto, onda je sve za isto. To kao da on dođe tu u Samobor pa mu ja naplatim kremšnitu 10 eura zato što nije iz Samobora, a inače košta 5.”

“Prelomi se sve na nama, da, i najslabiji nastradaju uvijek.”

“Gledajte, s jedne strane je opravdano, slažem se, jer na primjer, vi odete u Dalmaciju, vi tamo normalno plaćate, nemate pogodnosti. Ali dobro, mi iz Zagrebačke županije koji inače naginjemo prema Zagrebu i moramo neke stvari obaviti, to ne bi bilo dobro za nas, ne.”

Što kažu drugi gradonačelnici?

Nikakvo opravdanje u Tomaševićevoj izjavi ne vidi Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje koja je ukinula prirez prije četiri godine. Računice su u tijeku, nada se da će moći smanjiti i porez na dohodak, što bi značilo više eura u džepovima građana. Ideja da Zagreb njegovim građanima onda istu uslugu naplati više naziva promašenom tezom.

“Moja je teza takva da mi ovdje imamo besplatni gradski prijevoz koji se financira iz gradskog proračuna Svete Nedelje. Onda što, da naplaćujemo kartu ljudima iz Zagreba? To je glupost”, kazao je Zurovec i dodao:

“To je druga stvar što imaju nelividna poduzeća ili što ne znaju upravljati s određenim poduzećima i uvesti reda.”

I njegova kolegica iz Samobora slaže se da nije pravedno da njihovi građani ispaštaju zbog problema koje imaju Tomašević i Grad Zagreb.

“Nije u redu da građani snose posljedice loših politika prethodnih i lošeg upravljanja i da sve ide na njihov teret”, kazala je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

Zalaže se za izgradnju pruge prema Zagrebu, žele suradnju, ali ovakve mjere ne podržava. Podržava ih zato HDZ-ov gradonačelnik drugog susjednog grada, Velike Gorice. 12 posto prireza koji se ukida od 1.1. morat će nadoknaditi, ali ne kroz povećanje poreza na dohodak. Baš suprotno, najavljuje smanjenje.

“Mi se odričemo prireza koji je bio 12 posto u Velikoj Gorici, što nismo spomenuli, ići ćemo na maksimalno rasterećenje naših građana”, rekao je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

Mogu li i na koliko povećanje plaće računati i drugi građani, saznat će kad njihovi gradonačelnici i načelnici odluče kako će nadomjestiti novac koji će izgubiti ukidanjem prireza i hoće li . Za to imaju još pola godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare