U hrvatskom voću otkriven pesticid, može biti opasan

Vijesti 01. stu 202307:24
N1 / Ivan Hrstić, Ilustracija

Zabranjeni pesticid posebno opasan za zdravlje djece otkriven je u voću uzgojenom u Hrvatskoj.

Kako su naveli iz europskog sustava za uzbunjivanje u prometu hranom, kontrolom u Hrvatskoj otkriven je klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su završile u Srbiji.

Riječ je o potencijalnom riziku, kažu, a zabranjena kemikalija otkrivena je službenom kontrolom na tržištu. Mandarine su potom uništene. Voće se distribuira samo u zemlje koje nisu članice EU, piše Danica.

Srbija dopustila

Zemlja prijave je Hrvatska, a obavijest se tiče Hrvatske i Srbije. Inače, nedavno su breskve iz Srbije vraćene s hrvatske granice jer su sadržavale sporni pesticid. Klorpirifos se godinama nije koristio u Srbiji, ali je tamošnja vlada nedavno opet odobrila njegovu upotrebu.

I sad imamo apsurd: srbijansko voće i povrće prskano spornim pesticidom, zabranjenim u EU, ne može u Hrvatsku. Ali, ne može ni iz Hrvatske u Srbiju premda je u Srbiji klorpirifos dopušten. Jer u EU, odnosno Hrvatskoj, nije.

Zbog toga poljoprivrednici u Hrvatskoj ne smiju koristiti klorpirifos ni onda kad proizvode prodaju samo u zemljama u kojima on nije zabranjen, poput Srbije.

Neurološki razvoj

Klorpirifos je na području Europske unije, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Srbiju to očito ne zabrinjavanja previše pa je klorpirifos opet naveliko u upotrebi u poljoprivrednoj proizvodnji u toj zemlji. Zato trpe štetu u vanjskotrgovinskoj razmjeni s EU, o zdravlju djece da ne govorimo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.