U Saboru rasprava o izmjenama Zakona o zaštiti novčarskih institucija

Vijesti 15. tra 202106:56 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor danas, među ostalim, raspravlja i o Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti novčarskih institucija kojim se propisuje suvremeni način zaštite bankomata usmjeren na zaštitu novca.

Mjerom uvođenja sustava zaštite koji po neovlaštenom prodoru u sef bankomata uništava novčanice i čini ih neuporabljivim postići će se efekt odvraćanja počinitelja i otežavanja počinjenja kaznenih djela teških krađa, smatra predlagatelj – Vlada. Također, posredno će rezultirati povećanom sigurnosti osoba i imovine koji su u velikoj mjeri ugroženi s obzirom na način počinjenja kaznenih djela (eksplozije koje uništavaju okolnu imovinu i mogu ozlijediti ljude).

Dosadašnje mjere zaštite koje su bile usmjerene na zaštitu uređaja (video nadzor, detektori otvaranja vrata sefa, vibracijski detektori, mehaničke mjere) nisu dale dovoljno dobre rezultate, iako imaju korisnu preventivnu ulogu.

Praćenjem imovinskih kaznenih djela tijekom posljednjih nekoliko godina uočen je trend porasta kaznenih djela teških krađa provaljivanjem odnosno „fizičkih“ napada na bankomate. Tako je 2018. počinjeno 18 kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u bankomate, od čega osam eksplozijom plina, a jedno uporabom eksploziva. U 2019. počinjeno je 35 kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u bankomate, od čega 22 eksplozijom plina. Tijekom 2020.godine izvršena su 44 kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate, od čega 18 kaznenih djela uporabom plina i 24 kaznena djela uporabom eksploziva.

Uspostava mjere ugradnje sustava elektrokemijske zaštite za interne bankomate ovisit će o kategorizaciji bankomata sukladno izrađenim prosudbama ugroženosti u kojima će se procijeniti rizik s obzirom na visinu ugroze koja ovisi o smještaju, tipu, frekvenciji korištenja i drugim vanjskim i unutarnjim čimbenicima ugroze. Uspostava mjera u eksterne bankomate mora biti obvezatna za sve eksterne bankomate bez iznimke, s obzirom na činjenicu da je više od 95 posto kaznenih djela počinjeno na eksternim bankomatima.

Procjena je da bi se potpuna implementacija propisanih mjera mogla dovršiti u roku od tri godine od dana stupanja ovoga Zakona na snagu s dinamikom uspostave zaštite u 1/3 od ukupnog broja svih eksternih bankomata godišnje, što bi preraspodijelilo i olakšalo ukupan trošak njihovog uvođenja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!