Nakon buktinje u Zaprešiću vještak za požare objasnio što napraviti da ih se izbjegne: Ovo su ključne mjere

Vijesti 22. lip 202420:48 0 komentara
Dnevnik.hr

Nakon golemog požara u postrojenju tvrtke Eko flor plus u Zaprešiću razgovarali smo s vještakom za požare Zvonkom Rumenjakom.

Požar je u međuvremenu ugašen, a iz Eko flor plusa upozoravaju građane da u plastičnu ambalažu, koju oni prikupljaju i koja je gorjela u Zaprešiću, ne ubacuju sprejeve ili baterije te ostale zapaljive stvari.

Može li otpad biti blizu naselja?

Budući da je požar izbio u postrojenju koje se nalazi relativno blizu naseljenom dijelu Zaprešića, pa su građani bili pozvani da zatvore prozore i vrata, te da ne izlaze iz svojih domova, zanimalo nas je da li je riječ o pogodnoj lokaciji za takav objekt.

Mora li se kod gradnje postrojenja ili skladišta gdje može doći do požara voditi računa o udaljenosti od naseljenog mjesta kako u slučaj požara, poput ovog u Zaprešiću, ne bi otrovni dim ugrozio građane?

“Zemljišta su GUP-om i prostornim planovima svrstana u kategorije: namijenjeno za stanovanje, čista industrija… Objekti za skladištenje, razvrstavanje i preradu plastičnog otpada moraju s gledišta zaštite od požara biti prilagođeni za tu djelatnost”, odgovara iskusni vještak i dodaje da se procjenom veličine požarnog opterećenja i ugroženosti od požara određuju mjere zaštite od požara u pojedinom objektu.

Koje su mjere protiv požara nužne?

“To su požarni putevi, hidrantska mreža vanjska i unutarnja, automatsko gašenje požara tzv. ‘sprinkler’ uređajima, količina i veličina aparata za početno gašenje požara, osposobljenost radnika za početno gašenje požara, te evakuacijski putevi. Nakon tehničkog prijema objekta izdaje se uporabna dozvola”, opisuje vještak proceduru koja mora biti poštivana.

Inače, iz tvrtke Eko flor plus u svom zadnjem priopćenju o ovotjednom velikom požaru potvrdili su da je većina hidrantske mreže bila u funkciji. Ipak, dio nije radio budući da nisu dobili dozvolu od lokalne vodovodne tvrtke.

Bez mjera nema ni uporabne dozvole

Na pitanje kakva mora biti protupožarna zaštita vještak naglašava kako skladište ‘opasnog otpada’ mora imati uporabnu dozvolu kojom se određuje koje mjere je potrebno provesti da ne može doći do požara

“A ako dođe do požara radnici moraju biti osposobljeni za gašenje početnog požara i spriječiti njegovo širenje propisanom protupožarnom opremom za početno gašenje požara. To su aparati na prah, hidranti s cijevima i kombiniranom mlaznicom, i sustavom za automatsku dojavu i gašenje požara ‘sprinklerima’. Električne instalacije moraju imati uvjerenja da su sigurne za uporabu, kao i oprema i strojevi u uporabi.

Temeljem vrste i količine plastičnog opasnog otpada određuje se požarna ugroženost i požarno opterećenja, dakle i oprema i sredstva za gašenje požara. Ne smije biti iznenađenja. Potrebno je poduzeti prethodne radnje sigurnosne provjere”, upozorava vještak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!