FOTO / Još gori u Zaprešiću: “Bilo bi dobro da građani još ne otvaraju prozore i ne izlaze van”

Crna kronika 20. lip 202407:21 > 08:16 0 komentara
Marko Juric/PIXSELL

Veći dio požara koji je u srijedu navečer planuo u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću je ugašen, izvijestio je u četvrtak ujutro zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus, a mjerenja kakvoće zraka su dobra unatoč smradu.

Vatru je gasilo 200-tinjak vatrogasaca s čak 50 vatrogasnih vozila.

U Zaprešiću se još uvijek osjeća intenzivan smrad gareži i plastike. Predostrožnosti radi još uvijek je preporuka građanima da imaju zatvorene prozore.

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, u četvrtak ujutro je za N1 iznio najnovije detalje o požaru.

“Požar je na 20 posto intenziteta u odnosu na noćas. Štampar je noćas mjerio kvalitetu zraka i sad mjere kraj škola koje rade normalno sa zatvorenim prozorima. Ako se što promijeni, reagirat će se odmah. Tijekom dana očekuje se da u potpunosti bude ugašen”, kazao nam je Turk.

Robert Anic/PIXSELL

“Jutros je na terenu još 40 vatrogasaca i 14 vozila i ostaje nam ugasiti još oko 30 posto opožarena objekta. Nadamo se da ćemo i to riješiti u što kraćem roku. Plastična masa je veliki problem. Što se tiče kakvoće zraka, ona je u redu, mjerenja su dobra, naručili smo ih još, a naravno da će se u zraku osjetiti smrad, dim i bilo bi dobro da građani još drže prozore zatvorenima i ne izlaze van ako to nije nužno”, kazao je za Dnevnik.hr zapovjednik Javne postrojbe Grada Zaprešića Željko Barun.

Labus navodi da bi požarište trebalo izbjegavati, ali da nemaju preporuku da se zatvore javne ustanove.

“Sljedećih nekoliko sati doista nije potrebno se kretati u neposrednoj blizini požarišta jer dio inicijalne emisije postoji, no do 10 ili 11 sati bi požarište trebalo biti posve neutralizirano”, rekao je.

Marko Juric/PIXSELL

Objekt i skladišni prostor tvrtke Eko Flor nalazi se u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora Novi Dvori i u njemu i oko njega je značajna količina plastike. “U ovom trenutku ne znamo uzrok zašto je planuo požar. Dobar dio objekta je izgorio, kao i dio plastike uokolo. Više o tome reći će vlasnik i nadležne službe”, kazao je Labus.

Načelnik općine Bistra Danijel Drviš rekao je da im je noć bila besana, da je sinoć izdana preporuka da svi zatvore prozore i da budu u zatvorenom.

Stožer se sastao jutros, i budući da je vjetar okrenuo, zrak je čist i kvaliteta zraka je u redu i preporuka je da se u nastava održi, ali da se drže zatvorenog prostora, kazao je.

požar u eko flor u zaprešiću požar u eko flor u zaprešiću
N1 / Matija Kralj
požar u eko flor u zaprešiću požar u eko flor u zaprešiću
N1 / Matija Kralj
požar u eko flor u zaprešiću požar u eko flor u zaprešiću
N1 / Matija Kralj

Oglasilo se Ravnateljstvo civilne zaštite

“Požar skladišta plastike u Zaprešiću stavljen je noćas oko 04:45 sati pod kontrolu vatrogasaca te se još uvijek gasi, ima još manjeg otvorenog plamena i izdimljavanja. Veliku pomoć u gašenju otvorene vatre, noćas su pružili roboti kojima su daljinski upravljali pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

Tijekom noći su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” obavili mjerenja te su rezultati pokazali da je kvaliteta zraka dobra te je Stožer civilne zaštite grada Zaprešića donio odluku da djeca mogu u škole i vrtiće uz preporuku da borave u zatvorenom prostoru.

Na terenu su i pripadnici Crvenog križa Zaprešić koji gasiteljima osiguravaju okrjepu”, naveli su na Facebooku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!