Vlada gradi kapelicu u Betlehemu za 450 tisuća eura, uslijedila žestoka reakcija

Vijesti 19. kol 202113:54 > 16:06 9 komentara
Milan Sabic/PIXSELL

Nakon što je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na današnjoj sjednici Vlade najavio potporu hrvatskih poreznih obveznika gradnji kapelice u Betlehemu s gotovo pola milijuna eura, reakcija je stigla iz GLAS-a.

Vlada je, naime, u četvrtak odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu, otkuda stižu izrazi radosti odlukom. Vlada če izgradnju kapelice podržati s 3.375.000 kuna, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dat će snažan doprinos jačanju međunarodne prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske u Svetoj Zemlji i svijetu. Katolička crkva je neizostavna komponenta hrvatske povijesti, koja je utkana u nacionalni identitet te humanistički, duhovni i kulturni razvoj hrvatskog društva, kaže se u odluci Vlade.

Hodočasnici iz cijelog svijeta koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu bit će u prilici upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu, navodi se u odluci.

S obzirom na veliki porast broja posjetitelja Izraelu, planira se gradnja šest kapela, a hrvatska će biti u središnjem dijelu. Kustodija Svete zemlje darovala je teren u Betlehemu, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, izgradnja je procijenjena na 450.000 eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici, kaže Grlić Radman.

Fra Sandro Tomašević, franjevac na službi u Bazilici Rođenja Kristova u Betlehemu, izrazio je u izjavi za Hinu zadovoljstvo odlukom i ocijenio velikim postignućem što Hrvatska gradi kapelicu među šest nacija u Betlehemu.

“To je velika stvar za cijelu domovinu, a posebno za naše vjernike i hodočasnike”, rekao je Tomašević poručivši da su hrvatski franjevci u Kustodiji Svete Zemlje, gdje su redovnici iz više od 50 nacija, posebno radosni.

Ovo je nastavak težnji i velike pobožnosti naših hodočasnika u Svetoj Zemlji, kazao je i napomenuo da će sav građevinski materijal za kapelicu, kamen, drvo i drugo, biti dopremljen iz Hrvatske.

Reakcija iz GLAS-a

Ubrzo je uslijedila reakcija iz GLAS-a.

“Na današnjoj sjednici Vlade ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman obavijestio nas je da će hrvatski porezni obveznici graditi kapelicu u Betlehemu i da će ih to koštati 450 tisuća eura.

I ne bi to bila neka vijest da Hrvatska sjedi na višku novca i više ne zna gdje ih i kako potrošiti.

Međutim, kad ti isti porezni obveznici s onkološkim bolestima čekaju na terapiju zračenja tri mjeseca jer, očito, nemamo dovoljno aparata, ta vijest postaje skandalozna. Pritom se trenutno u KBC Sestre milosrdnice na terapiju ne može ni doći jer je aparat u kvaru. I tako svako malo. Da ne govorimo da udruge i liječnici već godinama mole Vladu da nabavi barem jedan aparat za intraoperativno zračenje, koji bi mnoge bolesnike spasio od dugotrajnog odlaska na radioterapiju. Jedan takav aparat, za usporedbu, košta 5 milijuna kuna, a kapelica u Betlehemu gotovo 3,5 milijuna.

GLAS-ova zastupnica Anka Mrak-Taritaš predložila je u Saboru da Vlada nabavi tri takva aparata, pa ćemo vidjeti mišljenje Vlade kad se taj prijedlog nađe na sjednici.

Plenkovićeva Vlada uvijek je znala mudro postaviti prioritete pa tako i ovaj put – prvo svi njihovi klijenti i Crkva koja osigurava glasove, a tek ako išta ostane ono što građanima stvarno treba. A za liječenje onkoloških bolesnika ima, očito, alternativnu terapiju – neka se mole u betlehemskoj kapelici.”

Buni se i SDP

Politička tajnica SDP-a i saborska zastupnica Mirela Ahmetović kritizirala je u četvrtak odluku Vlade da će s oko 3,3 milijuna kuna sufinancirati izgradnju kapelice u Betlehemu te ih pozvala da taj novac ulože u obnovu kuća na Baniji.
“U trenucima kada je zdravstveni sustav pod opterećenjem, kada kasni obnova u Zagrebu i Baniji, kada ljudi nemaju osnovne uvjete za život, našem ministru vanjskih poslova prioritet je financiranje crkve”, istaknula je Ahmetović u priopćenju.

Tvrdi da bi se za novac od oko 3,3 milijuna kuna moglo obnoviti desetak kuća na Baniji ili bi se mogli sufinancirati skupi lijekovi za djecu oboljelu od rijetkih bolesti. Pritom dodaje da Katolička crkva u Hrvatskoj iz proračuna izravno dobije oko 300 milijuna kuna godišnje, čemu treba pridodati i donacije jedinica lokalne samouprave.

Ahmetović je stoga zatražila od ministara i Vlade da odustaju od dotacije za kapelicu, a sredstva usmjere ljudima na Baniji.

“Pripadnost vjeri pokazuje se brigom za čovjeka”, napomenula je i dodala da “lažno domoljublje i lažno pozivanje na vjeru” neće prikriti neodgovorno upravljanje državnim proračunom koji pune svi porezni obveznici u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare