Zašto oboljelima od raka nije svejedno žive li u Oslu ili Zagrebu?

Vijesti 24. stu 202222:33 0 komentara
Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia / ilustracija

Jedna od ključnih kritika oporbe na vladin prijedlog proračuna je nedovoljno novca za iole ozbiljniju reformu zdravstva. A da je zdravstvo kronično bolesno, ne skrivaju ni vladajući. Loše posloženom sustava svega nedostaje: novca, liječnika, zdravstvenih djelatnika svih vrsta, tehnologije i zbog svega toga najčešće i - pravde.

Na nepravednost u nejednakosti liječenja i izlječenja onkoloških bolesti u Europi na nedavnom su okruglom stolu o europskim onkološkim politikama upozorili predstavnici struke i pacijenata.

N1

Živite li u Istočnoj Europi vaša je šansa da živi dočekate petu obljetnicu od liječenja raka – desetak posto manja nego li ako ste zapadni Europljanin. O ovoj teškoj istini s kojom se nažalost svakodnevno bore onkološki pacijenti i njihove obitleji širom Hrvatske sinoć su u Newsnightu govorili prof. dr. sc. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb i Anita Galić, voditeljica Health Huba, regionalnog think thanka za zdravstvo.

Prema podacima Europske koalicije onkoloških bolesnika, koji su se mogli čuti na nedavnom forumu Health Huba u Zagrebu, ako od raka obolite i liječite se u istočnoj Europi šanse da preživite pet godina nakon terapije je svega 52 posto doku zapadnoeuropskim državama šanse su značajno veće – 65 posto.

Kad je riječ o jednom od najraširenijih sjela raka – raku dojke – istočne europljanke imaju 75-78 posto šanse za preživljenje pet godina nakon terapije u Zapadnoj Europi i nordijskim zemljama statistika je značajno povoljnija za oboljele 82 do 87 posto.

Cijeli video gostovanja pogledajte u nastavku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!