Covid postane dugotrajan kod svakog 20. oboljelog, najugroženije su ove skupine

Zdravlje 21. lis 202016:04 > 16:05
GIL COHEN-MAGEN / AFP

Istraživanje s King's College London dugotrajnim covidom smatra bolest prouzročenu novim koronavirusom koja traje osam tjedana i dulje i navodi koliko je ovakav oblik covida-19 čest, te koje osobe su najrizičnije da ga razviju.

Riječ je o jednoj osobi na svakih 20 oboljelih, kod koje će se covid razvući na tako dugo razdoblje, navodi BBC koji se poziva na istraživanje sa znanstvenog instituta u Londonu.

VEZANE VIJESTI

“Istraživanje… je pokazalo i to da su pod većim rizikom žene, prisutnost astme i povećana tjelesna težina”, navodi BBC.

Istraživanjem se htjelo postići to da se razvije sustav ranog upozorenja kod pacijenata koji su predisponirani na dugotrajan covid kako bi ih se već u ranim fazama liječenja moglo što adekvatnije tretirati i time eventualno spriječiti višemjesečnu patnju, koja povrh toga predstavlja opterećenje za ukupno zdravlje oboljelog.

Općeniti pregled kod oboljelih je da kod svake sedme oboljele osobe covid traje najmanje četiri tjedna, da kod jedne od 20, odnosno kod pet posto, bolest traje osam tjedana i više, a kod jedne od 45 oboljelih osoba bolest se razvuče na dulje od 12 tjedana.

#related-news_0

Rizik, navodi se i to, od razvijanja dugotrajnog covida-19 raste i s dobi.

Dr. Claire Steves objasnila je za BBC da se istraživanjem popunila slagalica oko ove bolesti koja se tiče posebnosti kliničkog tijeka u odnosu na različite spolove:

“Već iz ranih podataka vidjeli smo da su muškarci rizičniji da će oboljeti od teškog oblika bolesti i da će umrijeti od covida. Sada se pokazuje da su žene ugroženije opasnosti od dugotrajnog covida.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

.