Jutarnje mučnine: Jesu li opasne za bebu i mogu li ukazati na spol djeteta?

Zdravlje 02. stu 202014:44 > 14:51
Pixabay

Jedan od ranih simptoma trudnoće su jutarnje mučnine. Ne javljaju se kod svih trudnica, ali nisu rijetka pojava.

Jutarnje mučnine najčešće nisu nikakav znak za zabrinutost, ali mogu ukazati na neke druge tjelesne promjene osim trudnoće.

Kada se pojavljuju jutarnje mučnine?

Ako pokušavate začeti, sigurno ćete biti zaokupljeni svim ranim znakovima trudnoće. Mučnine se pojavljuju u prvom tromjesečju, a nakon toga i nestaju. Ovo znači da kod nekih žena mogu početi vrlo rano nakon začeća i tako pokazati da je došlo do trudnoće, dok kod nekih mogu početi tek nakon nekoliko tjedana. Inače, jutarnje mučnine pojavljuju se kod oko 70% trudnica što znači da ih ne doživljavaju sve žene.

Trajanje jutarnjih mučnina je uglavnom unutar tri mjeseca, a najčešće se smire nakon 12. tjedna trudnoće. Postoji i manji broj trudnica koji ove tegobe doživljava sve do 16. tjedna. Vrlo rijetko se mučnine pojavljuju kroz cijelu trudnoću.

Iako su najčešće mučnine u trudnoći jutarnje, one se mogu pojaviti u poslijepodnevnim, pa čak i večernjim satima.

Zašto nastaju jutarnje mučnine?

Stari mit je da su mučnine dobar znak trudnoće premda postoji nešto više spontanih pobačaja kod žena koje nisu doživjele mučnine. Međutim, ne pojavljivanje jutarnjih mučnina nije znak da s plodom nešto nije u redu. Mit o trudnoći je i taj da je povećan broj mučnina povezan s majčinim lošim osjećajem u vezi trudnoće. Na nastanak jutarnjih mučnina mogu utjecati brojni faktori poput hormona, umora, stresa, problema sa želucem i slično.

Ranu trudnoću obilježava nagli porast hormona trudnoće i estrogena. Hormon trudnoće raste iznimno brzo te ga svaka tri dana ima dva i pol puta više. Naravno, promjena razine hormona u tijelu utječe na brojne tjelesne procese pa tako može poticati i stvaranje jutarnjih mučnina.

Pojačana osjetljivost na mirise i okuse za vrijeme trudnoće uobičajena je stvar pa je moguće da mučnine dolaze češće ako je trudnica u prisutnosti nekog mirisa koji joj ne odgovara.

Ako je žena prije trudnoće patila od nekih zdravstvenih problema, primjerice gastritisa ili migrena, veća je šansa da će doživljavati jutarnje mučnine. Za vrijeme trudnoće cijela probava radi sporije što može uzrokovati osjećaj mučnine.

Umor i stres kod trudnica moguć je uzrok mučnina, posebice ako se uz to javljaju glavobolje.

Jesu li jutarnje mučnine opasne?

Mučnine koje se pojavljuju u prvom tromjesečju normalna su pojava i ne štete razvoju djeteta. Blago i umjereno povraćanje ne škodi bebi. No, da bi održavali snagu djeteta nužno je da se žena pravilno hrani, unosi dovoljno tekućine i da dio hrane ipak zadržava. Velik gubitak

kilograma koje ne možete vratiti te mučnina na pomisao hranjenja znak je da trebate razgovarati s liječnikom. Također, ako jutarnje mučnine traju dugo i intenzivnije su, obavezno se obratite ginekologu jer bi to moglo ukazati na probleme s djetetom.

Jutarnje mučnine i spol djeteta

Oko trudnoće postoje brojni mitovi i narodna vjerovanja koja često nemaju uporište u znanstvenim istraživanjima. Jedna od tvrdnji je da se i na temelju jutarnjih mučnina može razaznati kojeg će spola biti dijete. Vjeruje se da će osjećaj mučnine biti jači ako nose djevojčicu nego dječaka. U vezi ove tvrdnje provedeno je i istraživanje na gotovo dva milijuna trudnica koje je pokazalo povezanost jakih jutarnjih mučnina i rađanje djevojčica.

Savjeti za ublažavanje mučnine u trudnoći

Dok neke trudnice lako podnose mučnine u trudnoći, neke se osjećaju vrlo loše, iscrpljeno, umorno i pod stresom. Srećom, postoje savjeti koji bi ih mogli ublažiti, a koje biste mogle isprobati:

  • kroz dan jedite više manjih obroka i jedite polako
  • ne prejedajte se
  • nakon obroka nemojte leći nego šećite
  • polako ustajte i polako se dižite iz kreveta
  • pijte tekućinu između obroka, a ne uz obrok
  • izbjegavajte zagušljive prostorije
  • vitamine koje pijete, pijte kada ste sigurne da nećete povraćati kako ne bi izbacile potrebne minerale i vitamine
  • mirisi agruma mogu pomoći u ublažavanju mučnine
  • ne iscrpljujte se i smanjite stres

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.