Čaj od peršina: Potiče mršavljenje, čisti tijelo od toksina i osvježava dah

Zdravlje 09. pro 202008:13 > 08:14
Pixabay

Peršin više nije samo začin. Konzumiranje čaja od ove jednostavne, ali aromatične biljke odličan je način da iz nje izvučete najbolje za vaš organizam.

Jedan od najpopularnijih začina na svijetu, bez kojeg su nezamisliva brojna jela, jest peršin kojeg možemo pronaći u svakoj trgovini, bilo u svježem ili sušenom obliku. No, on je ipak više od začina jer ima mnoge zdravstvene dobrobiti.

Legende kažu da su ga stari Grci štovali kao svetu biljku, a rimski gladijatori su ga jeli prije borbi jer su vjerovali da im daje energiju i jača reflekse. Nadalje, stari Egipćani koristili su ga za liječenje bubrega i mokraćnih puteva.

Peršin kao lijek

Iako naoko vrlo jednostavna biljka, peršin je prepun vitamina i minerala, bilo da govorimo o njegovom korijenu ili listu. Najviše sadrži kalija, kalcija i fosfora, zatim željeza, mangana, magnezija i bakra. Također je bogat vitaminom C, a sadrži ga puno više nego, primjerice, limun.

U jednom limunu ima 65 miligrama vitamina C, a u lišću jednog peršina čak 166 miligrama. No, korijen peršina u usporedbi s njegovim lišćem ipak ima manji postotak vitamina C, zato se obično samo lišće koristi za pripravu čaja od peršina. Evo zašto bismo ga trebali piti svakodnevno.

1. Snažan je izvor antioksidanata

Osim vitamina C, poznatog antioksidansa, peršin sadrži i vitamin A, K i E koji štite naše stanice od utjecaja slobodnih radikala. Također, karotenoidi, flavonoidi i tokoferol igraju glavnu ulogu u zaštiti organizma od  dijabetesa, srčanih bolesti pa i razvoja tumorskih stanica.

Jedno istraživanje čak je potvrdilo da je ekstrakt peršina uspio spriječiti oštećenje DNA i blokirati širenje stanica raka.

2. Izbacuje toksine iz tijela

Peršin je poznat u detoksikaciji cijelog organizma. Ako želite pročistiti tijelo, najbolje rješenje je piti čaj od peršina, pogotovo ako ste konzumirali previše alkohola ili masne hrane. Kako je i diuretik, njime ćete poboljšati izlučivanje mokraće, a s njom će otići i toksini. Peršin ujedno ubija dosadnu bakteriju Escherichiju coli u mokraći.

3. Pročišćava kožu

Peršin odlično djeluje i na kožu – čisti ju, umiruje upale i sprječava pojavu akni i prištića. Od njega možete napraviti i tonik: šaku lišća peršina prelijte kipućom vodom i pustite da odstoji dok se voda ne ohladi.

Tekućinu procijedite i prebacite u sterilnu plastičnu bočicu s raspršivačem. Tonik nanesite na čisto lice prije seruma i kreme, a čuvajte ga na suhom i tamnom mjestu.

4. Regulira neredovite mjesečnice

Žene koje imaju problem s bolnim i neredovitim mjesečnicama trebale bi piti čaj od peršina. Naime, spojevi miristicin i apiol u peršinu utječu na proizvodnju i regulaciju spolnog hormona estrogena te potiču protok menstrualne krvi.

Međutim, dojilje bi se prije konzumacije čaja od peršina trebale konzultirati s liječnikom jer on može smanjiti izlučivanje mlijeka.

5. Sprječava reumatoidni artritis

Namirnice bogate vitaminom C, poput peršina, pokazale su se uspješne u sprječavanju pojave reumatoidnog artritisa. Čaj od peršina ključan je za zdravlje kostiju zbog kalcija, a posebno vitamina K koji se dvostruko oslobađa u ovom toplom napitku.

6. Poboljšava dah

Ako patite od lošeg daha i neugodno vam je uživo razgovarati s drugima, peršin vam može pomoći. Žvačite njegovo lišće ili pijte čaj od peršina kako bi ubili bakterije u usnoj šupljini i maknuli zubne naslage.

Čaj od peršina

Ovaj vrlo ukusan napitak jednostavno se radi, a trebaju vam samo dva sastojka:

  • 15 grama lišća peršina
  • 250 ml vode

Lišće operite i nasjeckajte, a vodu zakuhajte. Peršin prelijte kipućom vodom i pustite da odstoji od pet do deset minuta. Procijedite ga i po želji mu dodajte limun i/ili med.

Čaj s peršinom za mršavljenje

Peršin u kombinaciji s komoračem pomoći će u regulaciji tjelesne težine. Ipak, ne pijte ga više od tri puta dnevno u roku od tri dana kako biste spriječili nuspojave.

Sastojci:

  • jedna žličica sjemenki komorača
  • šaka nasjeckanog peršina
  • limun, med

Zakuhajte 250 ml vode te njome prelijte sjemenke komorača i peršin. Pustite neka čaj stoji oko 20 minuta, procijedite ga i pustite neka se malo ohladi. Potom mu dodajte limun i med.

Otopina od peršina za natečene kapke

Kako poboljšava cirkulaciju i potiče otjecanje vode, možete ga koristiti i protiv natečenih kapaka. Dva dekagrama nasjeckanog lišća peršina prelijte jednim decilitrom kipuće vode i pustite neka stoji 15 minuta. Pamučnu blazinicu ili gazu umočite u otopinu i stavite je na kapke. Držite je najmanje pola sata.

I to je to!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.