Zdrava prehrana jača imunitet i pomaže vašem organizmu u borbi protiv bolesti. Određene namirnice jačaju vaš imunitet, što je posebno korisno u vrijeme kada je cijeli svijet suočen s pandemijom covida-19.
Gljive
Gljive su povezane s povećanjem broja i snage T-stanica koje jačaju imunitet tijela te su i jedan od jedinih prirodnih izvora vitamina D. Uz to, gljive su bogate i cinkom, mineralom koji je ključan za ispravan rad imunološkog sustava.
Crvene paprike
Crvene paprike bogate su vitaminom C koji je antioksidans i može pomoći u borbi protiv bolesti. Kako bi maksimizirali količinu vitamina C u vašem organizmu, dodajte crvene paprike u prehranu.
Češnjak
Češnjak se odavno smatra prirodnim lijekom i namirnicom koja pomaže i u borbi protiv gripe i prehlade. Ova namirnica jača imunitet, a sadrži i komponentu koja se naziva alicin, a koja nije samo antibakterijska, već i protuupalna.
Đumbir
Protuupalna svojstva đumbira mogu pomoći u ublažavanju simptoma gornjeg dišnog sustava, a koji su povezani i s covidom-19. Iako do sada nije bilo puno istraživanja antivirusnih svojstava đumbira, znamo da se snažno bori protiv bakterija. Uz to, đumbir može pomoći u regulaciji visokog krvnog tlaka, a znamo da povišen krvni tlak predstavlja veći rizik za zarazu koronavirusom.
#related-news_0
Brokula
Brokula je bogata vitaminima A, C i E, a svi ovi vitamini pomažu u jačanju imunološke funkcije. Osim toga, vitamin A može pomoći u smanjenju rizika od zaraze koronavirusom jer podržava zdravija interna tkiva, uključujući i podlogu respiratornog trakta. Uz to, ovaj vitamin vam može pomoći i da izgubite višak kilograma.
Jogurt
Jogurt je bogat proteinima, vitaminima i elementima u tragovima koji su potrebni za održavanje optimalnog imunološkog odgovora. Osim toga, jogurt je izvrstan izvor probiotika koji pomaže u podržavanju crijevnog mikrobioma, koji je sam po sebi presudan za potporu imunološkoj funkciji. Treba napomenuti da grčki jogurt ima više bjelančevina od ostalih jogurta.
#related-news_0
Kiseli kupus
Kiseli kupus je još jedna hrana koja jača imunološki sustav. Kiseli kupus je fermentiran, a fermentirana hrana izvrstan je izvor dobrih bakterija za crijeva. Uz to, fermentacija pojačava antioksidativna svojstva, piše Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.