Nedostatak kalija: Uzrok, simptomi i kako se liječi hipokalijemija?

Zdravlje 12. svi 202115:471 komentar
Izvor: Andrea Piacquadio/ Pexels/Ilustracija

Blaži slučajevi hipokalijemije su bez simptoma, no kod težih mogu se javiti grčenje mišića, umor pa čak i preskakanje srca.

Kalij je esencijalni mineral koji ima mnogo uloga u našem tijelu. Pomaže u regulaciji kontrakcija mišića, održavanju zdrave funkcije živaca i regulaciji ravnoteže tekućina.

Ako je količina kalija u krvi manja od 3,8 mmol na litru krvi, dolazi do hipokalijemije, odnosno manjka ovog minerala u organizmu.

Uzroci i simptomi nedostatka kalija u tijelu

Iako se tako na prvi pogled čini, nedovoljna konzumacija hrane bogate kalijem rijetko je glavni uzrok nastanka ove bolesti. Gubljenje veće količine kalija iz tijela najčešće se događa zbog bolesti bubrega ili crijeva, ali i:

VEZANA VIJEST

  • proljev, povraćanje ili drugi gubitak tekućine
  • konzumacija lijekova (diuretici, antimikotici)
  • alkaloza
  • bolesti nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom)
  • hipomagnezijemija( smanjena koncentracija magnezija koji je potreban za obradu kalija)
  • žvakanje nekih vrsta duhana
  • pomak kalija u druge stanice

Blagu hipokalijemiju rijetko prate simptomi, no ako vam je razina kalija ispod 3 mmol/L, mogu se javiti sljedeći neugodni simptomi.

Slabost i umor

Ovo su obično prvi znakovi nedostatka kalija. Postoji čak nekoliko načina kako nedostatak ovog minerala može uzrokovati  navedene simptome. Prvo, kalij pomaže u regulaciji mišićnih kontrakcija. Kad je razina kalija u krvi niska, mišići stvaraju slabije kontrakcije. Također, nedostatak kalija slabi proizvodnju inzulina. Što rezultira visokom koncentracijom šećera u krvi.

Trzaji i grčevi u mišićima

Unutar mišićnih stanica kalij pomaže u prenošenju signala iz mozga koji potiču kontrakcije. Također pomaže u zaustavljanju ovih kontrakcija izlaskom iz mišićnih stanica. Kad je razina kalija u krvi niska, mozak ne može učinkovito prenositi te signale, što rezultira duljim kontrakcijama, poput grčeva u mišićima.

VEZANA VIJEST

Probavni problemi

Nedostatak kalija u probavnom sustavu može uzorkovati slabljenje kontrakcija potrebnih za probavu hrane. Tada se javlja nadutost i zatvor.

Preskakanje srca

Još jedan simptom manjka kalija u tijelu su palpitacije srca, odnosno poremećaj srčanog ritma. On se javlja jer protok kalija u i iz srčanih stanica pomaže u regulaciji otkucaja vašeg srca. Niska razina kalija u krvi može promijeniti ovaj protok.

Problemi s disanjem

Kod nekih ljudi manjak kalija rezultira težim disanjem. Naime, kalij pomaže signalima koji potiču pluća da se skupljaju i šire pa kada kalija nema, dolazi do kratkog daha i nemogućnosti normalnog disanja.

Liječenje hipokalijemije

Kod teških oblika hipokalijemije, liječnik će oboljelom na usta dati otopinu KCL koja podiže razinu kalija u krvi unutar sat do dva. Ako je hipokalijemija duboka, a otopina ne pomaže, kalij se daje venskim putem.

Povećati dozu kalija možete, baš kao i kalcija kod hipokalcijemije, unosom hrane bogate kalijem. Jedna od namirnica koja ima najveću dozu kalija su banane, a slijedi ih batat, naranče, sušene marelice, grah, soja, rajčica, krumpir, špinat, avokado, bademi, lješnjaci i kikiriki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar