Krvarenje iz nosa: Uzrok, simptomi i kako brzo zaustaviti ovaj gadan problem?

Unsplash

Iako je riječ o vrlo čestoj pojavi, ona može upućivati i na ozbiljnije bolesti. Krvarenje iz nosa ili epistaksa je uobičajeni problem koji se javlja kod ljudi svih dobnih skupina. To stanje može biti neugodno i uplašiti osobu, ali u većini slučajeva nije ozbiljno.

Međutim, u nekim slučajevima, krvarenje iz nosa može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema, stoga je važno znati kada se obratiti liječniku. Postoje dvije vrste krvarenja iz nosa.

Prednje krvarenje nastaje kada krvne žile u prednjem dijelu nosa puknu i krvare.

Stražnje krvarenje iz nosa događa se u najdubljem dijelu ovog dijela tijela. U tom slučaju krv teče i niz stražnji dio grla, što može biti vrlo opasno.

Uzrok krvarenja iz nosa

Najčešći uzrok krvarenja iz nosa je suhoća nosne sluznice, koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući:

– suhi zrak – boravak u klimatiziranim ili grijanim prostorima smanjuje vlažnost zraka i isušuje sluznicu nosa

– uporabu lijekova – određeni lijekovi, poput antihistaminika, dekongestiva i antikoagulansa, mogu izazvati suhoću nosne sluznice i povećati rizik od krvarenja

– traume – udarac u nos ili češanje nosa može uzrokovati krvarenje

– infekcije – upaljena i inficirana sluznica nosa može biti osjetljiva i podložna krvarenju

– visoki krvni tlak – povišeni krvni tlak može oštetiti krvne žile u nosu i uzrokovati krvarenje

– krvne poremećaje – neki krvni poremećaji, poput hemofilije ili trombocitopenije, mogu uzrokovati povećan rizik od krvarenja iz nosa

Krv iz nosa može poteći i zbog niza drugih razloga, kao što su kemijski iritansi, alergije, bolesti jetre, često kihanje, velike doze aspirina ili ako je u nosu zaglavljen strani predmet.

Simptomi krvarenja iz nosa

Glavni simptom krvarenja iz nosa je, naravno, krv. Međutim, postoji nekoliko drugih simptoma koji su povezani s ovom pojavom, a to su:

– osjećaj trnjenja ili pečenja u nosu

– osjećaj punoće u nosu

– crvenilo i oticanje nosa

– osjećaj kapanja krvi niz stražnji dio grla

mučnina i povraćanje (u rijetkim slučajevima)

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?

U većini slučajeva krvarenje iz nosa može se zaustaviti kod kuće uz primjenu određenih postupaka prve pomoći.

1. Sjednite uspravno i lagano nagnite glavu prema naprijed kako biste spriječili da krv teče niz grlo. Nemojte naginjati glavu unatrag jer to može uzrokovati da krv teče niz grlo.

2. Stegnite mekani dio nosa (na sredini, iznad nosnica) prstima, držeći nosnicu stisnutom najmanje 10 minuta. To će pomoći da se zaustavi krvarenje.

3. Ako nakon 10 minuta krvarenje ne prestane, ponovite postupak stezanja nosnice još 10 minuta.

4. Krvarenje i dalje traje? Možete pokušati staviti hladni oblog na most nosa ili led na stražnji dio vrata. Ovo može pomoći smanjiti protok krvi u nosu.

U nekim slučajevima, krvarenje iz nosa može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Ako ono traje duže od 20 minuta, imate poteškoće s disanjem ili je obilno, obavezno se obratite liječniku.

Međutim, obilno i duže krvarenje može se javiti ako ste ozlijedili glavu, a u tom slučaju možete iskusiti i vrtoglavicu, nesvjesticu ili tešku glavobolju. Liječnik će procijeniti stanje i utvrditi uzrok krvarenja iz nosa te ovisno o dijagnozi preporučiti dodatne testove. Liječenje će pak ovisiti o uzroku krvarenja.

Kauterizacija

Medicinska tehnika koja se zove kauterizacija također može zaustaviti uporna ili česta krvarenja iz nosa. Riječ je o spaljivanju krvnih žila u nosu grijaćim uređajem ili srebrnim nitratom, spojem koji se koristi za uklanjanje tkiva.

Kako spriječiti krvarenje iz nosa?

Kako bi se ova neugodna situacija što rjeđe događala, možete primijeniti nekoliko trikova kod kuće:

– koristite ovlaživač zraka

– izbjegavajte čačkati nos

– koristite slani sprej ili gel za održavanje vlažnosti nosnih prolaza

– ograničite unos aspirina, koji može razrijediti krv i pridonijeti krvarenju

Osim toga, nemojte prečesto koristiti lijekove protiv prehlade i alergije jer oni isušuju sluznicu nosa i nekada potiču krvarenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.