Što je anosmija? Simptom korone, ali uzrokovati je mogu i neke druge bolesti

Zdravlje 15. pro 202015:17 > 15:23
Pixabay

Anosmija je potpuni gubitak njuha, a može biti trenutni ili trajni.

Do nje dolazi zbog prehlada, alergija, virusnih oboljenja, ali i zbog tumora na mozgu ili ozljede glave. U većini slučajeva nije opasna, ali može bitno utjecati na kvalitetu života.

Uzrok gubitka njuha

Do anosmije dolazi zbog začepljenosti nosa koje sprječava da mirisi prodru do vrha nosa. Nekada do anosmije dolazi zbog problema sa sustavom koji šalje signale iz nosa u mozak. Mogućnost mirisa pokreću određeni procesi. Prvo, molekula koja se ispušta, kao što je miris cvijeta, mora stimulirati određene živčane stanice koje se nalaze visoko u nosu. Te stanice potom šalju informaciju u mozak gdje se prepoznaje specifičan miris.

Sve što ometa ovaj proces dovodi do gubitka njuha. Neki od uzroka gubitka njuha su:

· Infekcije sinusa

· Prehlada, gripa ili covid-19

· Alergije

· Tumori u nosu

· Polipi u nosu

· Tumor na mozgu

· Huntingtonova bolest

· Problemi s hormonima

· Devijacija septuma

· Epilepsija

· Moždani udar

· Terapija radijacijom

Najčešći razlog anosmije je prehlada, ali i virusne infekcije, a ovdje se radi o trenutnoj anosmiji, dok je drugi glavni uzrok ozljeda glave. U određenim slučajevima osoba može biti rođena s anosmijom, dok kod nekih ljudi može doći sa starenjem, nakon 60. godine života.

Bez njuha i hrana ima drugačiji okus, pa često dolazi i do manjka volje za hranom te do gubitka apetita i pothranjenosti. Osim toga, može doći i do pretjeranog soljenja i začinjenosti što može biti problem s onima visokog krvnog tlaka ili bolesti bubrega. Anosmija također može biti opasna zbog nemogućnosti mirisa plina u domu ili nemogućnosti mirisa pokvarene hrane.

Kako se dijagnosticira anosmija?

Ako gubitak njuha potraje i nakon prehlade ili slične bolesti potrebno je posjetiti liječnika. Jednako tako, ako se anosmija pojavi sama od sebe, posjetite liječnika. Liječnik će postaviti nekoliko pitanja kako bi se potencijalno otkrio uzrok anosmije, a ako ne dobije odgovore, napravit će i niz testova kako bi se otkrio uzrok problema.

Tako će preporučiti CT glave, magnetsku rezonancu mozga, rendgen glave i nazalnu endoskopiju (uvođenje cijevi s kamerom u nos).

Kako se liječi anosmija?

Gubitak njuha liječi se ovisno o samom uzroku. Kod prehlade, infekcije sinusa, korona virusa ili alergije je anosmija jedan od simptoma koji se povlači zajedno sa samom prehladom te sličnim bakterijskim ili virusnim bolestima.

Kod podložnih bolesnika gubitak njuha se tretira lijekovi, kao što su antibiotici. U nekim slučajevima gubitak njuha može biti trajan.

Zaključak

Anosmija je potpuni gubitak njuha koji nastaje iz niza različitih razloga, od onih bezopasnih kao što je prehlada pa sve do bolesti ili ozljede mozga. Važno je posjetiti liječnika kada je anosmija stanje koje se ne povlači. Liječnik će pokušati otkriti uzrok gubitka njuha te će prema tome i odrediti liječenje uzroka problema. Za samu anosmiju ne postoji lijek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.