Osteoporoza: Koji je uzrok ove opasne bolesti koja se češće javlja kod žena?

Zdravlje 18. pro 202017:40 > 17:42
Ilustracija

Osteoporoza je bolest kostiju zbog koje kosti postaju slabe i jako lomljive. Najugroženije su kosti u području kukova, kralježnice i zapešća.

Ova bolest nastaje godinama, a najčešće se prepoznaje tek nakon pada i prijeloma kosti. Osteoporoza se ne može izliječiti, ali se zato može spriječiti, a mogu se i smanjiti simptomi. Kod jačanja kostiju tako može pomoći uravnotežena prehrana, ali i tjelovježba, pogotovo ona s utezima

Što uzrokuje osteoporozu?

Do osteoporoze dolazi s godinama jer se gustoća kostiju smanjuje. Gustoća kostiju je na vrhuncu kod osoba u kasnim 20-tima, a počinje slabiti nakon 35. godine života. Do ovoga dolazi jer kako osoba stari, tako se kosti brže razgrađuju nego što se obnavljaju. Stanje prije osteoporoze naziva se osteopenija.

Ovo znači da postoji niža gustoća kostiju za dob pacijenta, ali nije dovoljno niska da bi se smatrala osteoporozom.

VEZANE VIJESTI

Žene su u većoj opasnosti od razvoja osteoporoze, pogotovo žene koje imaju odstranjene jajnike ili kod kojih je menopauza počela prije 45. godine. Također, veliku ulogu imaju i geni, pa ako vam netko od roditelja ima osteoporozu ili su slomili kuk, veća je šansa da ćete i vi razviti ovu bolest.

Osim toga i razina hormona utječu na kosti. Smanjena razina spolnih hormona znači i oslabljene kosti, a povećana razina hormona štitnjače može uzrokovati gubitak kostiju. Na pojavu osteoporoze utječe i premala razina kalcija u organizmu, razni poremećaji prehrane kao i određena medicinska stanja kao što su: rak, celijakija, lupus, reumatoidni artritis te bolesti bubrega ili jetre, ali i korištenje nekih lijekova dulje vremena, kao na primjer kortikosteroida.

Stalno sjedenje isto tako može uzrokovati osteoporozu, kao i pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola.

Simptomi osteoporoze

Na samom početku ova bolest nema značajnih simptoma. Simptomi se pojavljuju tek u stadiju kada su kosti već oslabljene. U nekim slučajevima kosti mogu biti toliko slabe da i najmanji pad ili bilo kakav stres na tijelu, kao što je pogrešno saginjanje može uzrokovati prijelom kostiju. Ipak, simptomi koji upućuju da se radi o osteoporozi su:

• Bol u leđima
• Pogrbljeno držanje
• Gubitak visine

Kako se može spriječiti pojava osteoporoze?

Slabe kosti mogu se spriječiti pravilnom prehranom koja je bogata kalcijem. Tu spadaju tamno zeleno lisnato povrće, konzerve lososa, tune ili sardina s kostima, proizvodi od soje i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti kao što su mlijeko, sir i jogurt.

Utjecaj može imati i vitamin D koji pomaže tijelu da lakše apsorbira kalcij, a uz to i poboljšava zdravlje kostiju. Vježbanje može imati brojne prednosti za tijelo, mišiće, ali i kosti.

Ovdje mogu pomoći hodanje, trčanje, ali i treninzi snage koji uključuju utege, kao i joga koja će omogućiti fleksibilnost tijela i smanjiti opasnost od pada. Vježbanje potiče stvaranje koštane mase i povećava gustoću kosti do tri posto godišnje. S obzirom na to da pušenje i alkohol povećavaju opasnost od pojave osteoporoze, trebalo bi ih izbaciti.

Kako se dijagnosticira osteoporoza?

Liječnik će kod prvih znakova pacijenta tražiti posebno snimanje kosti kako bi se vidjela kakva je gustoća kostiju. Ovo snimanje se zove denzitometrija i traje deset do 30 minuta, a uključuje mjerenje gustoće kostiju u zapešćima, kukovima i kralježnici.

Kako se liječi osteoporoza?

U čak 80 posto slučajeva se osteoporoza ne prepoznaje, a kada se otkrije, liječenje ovisi o tome postoji li opasnost od lomljenja kostiju. Prije svega je potrebno promijeniti životne navike i uvesti vježbanje ili hodanje u rutinu.

#related-news_0

Osim toga, pomoći mogu i lijekovi, kao i povećana konzumacija vitamina D i kalcija u obliku suplemenata.

Osteoporoza se ne može izliječiti, ali pravilan tretman može pomoći u jačanju kosti i smanjenju prijeloma kosti.

Zaključak

Osteoporoza je bolest kostiju koja često prolazi nedijagnosticirana. U najvećoj opasnosti od razvoja osteoporoze su žene kod kojih je menopauza nastupila ranije, ali i pušači te oni kojima je netko u obitelji imao ovu bolest. Osteoporoza se ne može izliječiti, ali postoji nekoliko jednostavnih načina kako se brinuti i ojačati kosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.