Kako koronavirus utječe na oči?

Zdravlje 23. pro 202009:53 > 09:54
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Najčešći simptomi povezani s infekcijom virusom SARS-CoV-2 obično su umor, temperatura i suhi kašalj. Međutim, određeni broj pacijenata kojima je dijagnosticiran virus prijavio je simptome vezane uz oči. Oni se obično povezuju sa širokom dijagnozom konjuktivitisa, ali ne mogu se svi simptomi vezani uz oči pripisati toj definiciji.

Istražitelji sa Sveučilišta Anglia Ruskin u Cambridgeu u Engleskoj pokušali su otkriti vrstu, učestalost i trajanje očnih simptoma. Studija objavljena u BMJ Open Ophthalmology zatražila je od sudionika kojima je dijagnosticirana bolest covid-19 da ispune mrežni upitnik.

“Ovo je prva studija koja je istraživala različite simptome oka koji ukazuju na konjuktivitis u odnosu na covid-19, njihov vremenski okvir u odnosu na druge dobro poznate simptome covida-19 i njihovo trajanje”, rekla je Shahina Pardhan, vodeća autorica studije.

Sudionici su u upitniku opisali koje su simptome opisali, koliko su dugo ti simptomi trajali, a oni su onda uspoređeni s ostalim poznatim simptomima covida-19. Također je istraženo imaju li sudionici kronične bolesti oka, i ako da, jesu li imali te iste simptome imali i dok su imali covid, prenosi Contagionlive.

Hoće li ovo postati službeni simptom korone?

Rezultati su izvijestili da je samo 5% sudionika izjavilo da su imali bolne oči prije nego što su imali covid-19, dok je 16% izjavilo da im je problem bio jedan od simptoma tijekom infekcije.

Fotofobija, osjetljivost na svjetlost, zabilježena je kod 18% sudionika, iako je to samo 5% više u odnosu na izvješća prije covida. 83% ljudi koji su ispunili upitnik reklo je da su se njihovi očni simptomi dogodili u roku od dva tjedna od ostalih simptoma covida-19, a 80% je reklo da njihovi problemi s očima traju manje od 2 tjedna.

“Iako je važno da se očni simptomi uvrste na popis mogućih simptoma covida-19, moguće je i da bi bolne oči trebale zamijeniti konjunktivitis jer je važno razlikovati ga od simptoma drugih vrsta infekcija, poput bakterijskih infekcija, koje se manifestiraju kao sluzav iscjedak ili suhe oči”, rekla je Pardhan, dodavši da je studija važna jer pomaže naučiti više o tome što još omogućava virusu da se širi tijelom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.