Atletsko stopalo: Uzrok, simptomi i kako ga liječiti na prirodan način

Zdravlje 23. pro 202015:00 > 15:09
Pixabay

Atletsko stopalo naziv je za gljivičnu infekciju koja najčešće počinje na prstima na nogama, a pojavljuje se kod ljudi kojima se znoje noge i koji nose preusku obuću.

Ova infekcija je ime dobila po tome što je česta kod sportaša kod kojih je prisutno pojačano znojenje nogu u zatvorenim tenisicama. Atletsko stopalo se može prepoznati po osipu koji svrbi i žari, a vrlo lako se prenosi preko ručnika, podova ili odjeće.

Što uzrokuje atletsko stopalo?

Atletsko stopalo češće je kod muškaraca, a gljivice se pojavljuju zbog vlažnih nogu, odnosno čarapa u cipelama ili tenisicama. Gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo su Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum sensu stricto i Trichophyton interdigitale.

Osim toga i preuske cipele pogoduju razvoju gljivica. Gljivice se vrlo lako šire s osobe na osobu i to preko ručnika, nošenja tuđe obuće ili kontaktom sa zaraženom površinom. Atletsko stopalo se također može dobiti i hodanjem bosih nogu po podu javnih bazena, sauna, tuševa i slično.

Simptomi atletskog stopala

Jedno od glavnih simptoma je ljuskasti crveni osip. Osip počinje između prstiju, a sam svrbež se najčešće osjeti kada se izuju cipele i skinu čarape. Nekada kod atletskog stopala može doći i do žuljeva ili čireva, a također će koža biti izrazito suha te se može ljuštiti bočna strana stopala. Infekcija će zahvatiti jedno ili oba stopala, a diranjem se može prenijeti i na ruke, na nožne nokte ili na prepone.

Dakle simptomi atletskog stopala su:

· Svrbež i crvenilo

· Žuljevi

· Ljuštenje kože

· Suha koža

· Prijenos gljivica na ruke ili prepone

Kako se može spriječiti atletsko stopalo?

Prije svega, izbjegavajte stajati na javnim površinama bosih nogu jer su one veliki izvor zaraze. Važno je i koristiti čarape koje nisu predebele i koje su pamučne kako se noga ne bi oznojila, ali i cipele koje nisu preuske i koje ne stvaraju pritisak na stopalo. Isto tako, čarape treba mijenjati redovito, pogotovo ako primijetite da su vam noge znojne.

Također, mijenjajte i obuću te nemojte svaki dan nositi iste cipele ili tenisice. Neka se obuća malo osuši prije idućeg nošenja. Ne dijelite ručnike ili cipele s drugim osobama jer se ovime povećava mogućnost zaraze.

Kada posjetiti liječnika?

Kada se infekcija proširi i izaziva nesnosan svrab, vrijeme je za posjet liječniku. Također, kada imate atletsko stopalo, ali i dijabetes ili oslabljeni imunološki sustav, posjetite liječnika što prije. Liječnik može po simptomima i po izgledu kože vidjeti da se radi o gljivičnoj infekciji, a može i napraviti mikrobiološku obradu. Liječnik će preporučiti specijalizirane kreme, masti,

prah ili sprej za gljivice. Nekada će biti potrebno i nekoliko različitih lijekova kako bi se gljivice u potpunosti povukle. Atletsko stopalo nije opasno, ali možda će biti potrebno dulje vremena da se izliječi. Također, moguće je i da će se gljivice ponovno vratiti.

Prirodno liječenje atletskog stopala

Prije svega, neka su vam noge uvijek suhe, kako se gljivice ne bi dodatno širile. Nemojte češati područje zahvaćeno gljivicama jer možete samo napraviti više štete, ali i prenijeti gljivice na ruke.

Atletsko stopalo se može liječiti i kupkom stopala u slanoj vodi, čime će se spriječiti širenje gljivica. Pomoći može i ulje čajevca koje ima protuupalno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje, a može se pomiješati s otopljenim kokosovim uljem. Obični bijeli puder za djecu poslužit će da stopala ostanu suha. Puder se jednostavno stavi na zahvaćeno područje prije oblačenja čarapa. Hidroksid peroksid će u kombinaciji s jodom ubiti gljivice. Ova dva sastojka se jednostavno pomiješaju u posudi i potom se vatom nanesu na zahvaćeno područje.

Zaključak

Da zaključimo, atletsko stopalo je stanje koje nastaje zbog vlažnih nogu, čarapa ili preuske obuće. Ova gljivična infekcija se jednako tako može dobiti i u saunama, na javnim bazenima ili dijeljenjem ručnika ili cipela s osobom koja ima atletsko stopalo.

Najlakše ga je prepoznati po crvenom osipu između prstiju na nogama ili s bočne strane stopala, a liječi se preparatima koji ubijaju gljivice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.