Imate bolove u trbuhu? Evo na što vas tijelo upozorava

Zdravlje 06. pro 202322:50 > 22:51 0 komentara
Shutterstock

Svi su se našli u situaciji – iznenadna bol u trbuhu zbog koje se pitate nije li nešto u redu. Brojni čimbenici mogu dovesti do bolova u trbuhu.

Najčešći uzroci, koji uključuju bolove zbog plinova, probavne smetnje i istezanje mišića, obično nisu opasni po život.

Trbušni bolovi mogu biti misteriozni, ali često dolaze s tragovima objašnjenja, prenosi timesofindia.com.

Evo detaljne analize uobičajenih bolova u trbuhu i onoga na što bi vas vaše tijelo moglo upozoravati.

Trovanje hranom

Jeli ste uličnu hranu ili sumnjivi sushi i odjednom vam se želudac pobunio. Trovanje hranom može vas pogoditi kada se najmanje nadate, donoseći simptome poput mučnine, proljeva, povraćanja, grčeva u želucu, pa čak i visoke temperature. Iako obično nestane u roku od tjedan dana, bitno je da ostanete hidratizirani pijuckajući vodu ili sok.

Masna jetra

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. NAFLD) tiho se infiltrira u jetru, posebno kod onih koje se bore s prekomjernom težinom. U svojim ranim stadijima NAFLD djeluje bez vidljivih simptoma, zbog čega su redoviti zdravstveni pregledi ključni za rano otkrivanje.

Ako se ne kontrolira, može napredovati do ozbiljnog oštećenja jetre i povećati rizik od dijabetesa, srčanog i moždanog udara. Ključno je prepoznavanje suptilnih znakova upozorenja kao što su bolovi u trbuhu, umor, neobjašnjivi gubitak težine i slabost, što ukazuje da je bolest možda uznapredovala.

Iako nema specifičnih lijekova, usvajanje zdravog načina života i rješavanje povezanih stanja putem liječenja može zaustaviti napredovanje NAFLD-a, naglašavajući potrebu za proaktivnim upravljanjem i redovitim zdravstvenim pregledima kako bi se očuvalo zdravlje jetre.

Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva počinje kao kratka i iznenadna bol u sredini trbuha i postupno se pojačava, često se smjestivši na donju desnu stranu. Pritisak, kašalj ili hodanje mogu ga pogoršati. Ako sumnjate na upalu slijepog crijeva, hitno djelovanje je od presudne važnosti – vjerojatno je vrijeme za operaciju.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

Bol u želucu, nadutost, proljev ili zatvor – IBS donosi svoje izazove. Pripazite na prehranu, ostanite aktivni i pokušajte uključiti probiotike kako biste ublažili simptome. Vaše tijelo traži malo dodatne pažnje kako bi probavni sustav bio pod kontrolom. Razmislite o vođenju dnevnika prehrane kako biste odredili okidače i napravili neke promjene u načinu života koje promiču dobrobit probave.

Bubrežni kamenac

Mali bubrežni kamenci mogu proći neprimijećeni, ali oni veći uzrokuju intenzivnu bol na boku, mučninu i povraćanje. Ostanite hidrirani kako biste izbjegli ove stjenovite prepreke. Vaše tijelo vas podsjeća da pijete i održavate nesmetan protok mokraćnog sustava. Ako sumnjate na bubrežne kamence, odmah potražite savjet liječnika kako biste odredili najbolji način djelovanja.

Žučni kamenci

Žučni kamenci često tiho obavljaju svoje poslove, ali kada uzrokuju probleme, to je sasvim druga priča. Intenzivna bol u želucu, žutica ili visoka temperatura mogu signalizirati komplikacije žučnih kamenaca. U takvim slučajevima, laparoskopska kolecistektomija može biti u redu. Vaše tijelo vam govori da pripazite na svoj žučni mjehur. Živjeti normalan život bez žučnog mjehura je izvediv. Kako bi razgradila hranu, vaša će jetra i dalje proizvoditi žuč, ali umjesto da se nakuplja u žučnom mjehuru, žuč će neprestano teći u tanko crijevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!