Kad se trebate testirati PCR-om, a kad brzim antigenskim?

Zdravlje 21. sij 202212:54 > 13:11
Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

PCR test se često smatra zlatnim standardom u detektiranju infekcije koronavirusom. To je test koji neki poslodavci žele da njihovi zaposlenici obave nakon što prebole covid-19, a koriste se i za slobodna putovanja te okončanje izolacije. Ipak, stručnjaci kažu da PCR testovi nisu najbolji za svaku situaciju.

PCR testovi mogu detektirati male djeliće genetskog materijala koronavirusa u uzorku uzetog iz čovjeka. Test funkcionira tako da amplificira odnosno radi kopije tog genetskog materijala ako je prisutan u uzorku osobe, pojašnjava Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Upravo ta mogućnost amplifikacije omogućava tom testu da detektira vrlo male djeliće virusa u tijelu, što ih čini visokoosjetljivima u dijagnosticiranju covida-19, donosi CDC. Iako osjetljivost testa može biti pozitivna za detekciju koronavirusa nakon nedavnog izlaganja virusu, to također znači da rezultat PCR-a može biti pozitivan i nakon što više niste zarazni, piše CNN.

“PCR test može pokazati da ste pozitivni na koronavirus tri ili četiri tjedna nakon što ste se oporavili zato što detektira zarazu koja je prošla i male djeliće virusa koji se i dalje umnažaju”, tvrdi CNN-ova medicinska analitičarka doktorica Leana Wen. “Sedam do deset dana nakon zaraze, PCR nije prikladan test”, tvrdi.

Kad se trebate testirati PCR testom?

“Pravo vrijeme za testiranje PCR-om je kad znate da ste imali kontakt s osobom suspektnom na koronavirus koja ima simptome i kad želite saznati jeste li se i vi zarazili”, govori dr. Albert Ko, profesor na školi javnog zdravlja na sveučilištu Yale.

“Spoznaja jeste li se zarazili koronavirusa u što ranijoj fazi možemo vam pomoći otkriti jeste li zarazni za druge ljude, što reći vašim bliskim kontaktima za njihovu osobnu sigurnost i možete to podijeliti sa svojim liječnikom obiteljske medicine kako biste mogli s njime razgovarati o simptomima te kako bi vam mogao prepisati terapiju ako je ona potrebna”, govori epidemiologinja Emily Somers.

Kad se trebate testirati brzim antigenskim testom?

Suprotno onome što neki misle da je najbolje, brzi antigenski test je ono što vam treba nakon što bolujete od covida-19 više dana i želite potvrditi da više niste zarazni za druge ljude.

“Zaražen” znači da imam virus u sebi, a “zarazan” znači da lučim dovoljno virusa da mogu zaraziti nekog drugog”, pojašnjava doktor Ko.

Trenutne smjernice CDC-a za izolaciju kažu da ljudi koji imaju pristup testovima i žele ga napraviti, najbolji pristup bi bio da obave brzi antigenski test na kraju njihove petodnevne izolacije. Oni koji su pozitivni i u tom trenutku, trebali bi ostati u izolaciji do desetog dana otkad su simptomi počeli. Osobe koje su negativne mogu prekinuti s izolacijom, ali trebali bi nositi masku sve do desetog dana od pojave simptoma.

“Iako brzi antigenski test ima nižu osjetljivost i inferioriran je PCR testu u otkrivanju zaraze zbog svoje niže osjetljivosti, on otkriva viruse samo kad su prisutni u većem broju i vjerojatno otkriva da ste više zarazni”, objašnjava Ko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.