Koliko bi pametni telefoni trebali koštati?

Znanost 06. tra 201620:33 > 20:37
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Pametni telefoni sve su bolji iz godine u godinu, a razlike se u cjenovnom rangu smanjuju po pitanju kvalitete i njihovoh mogućnosti, ali su u globalu i dalje na visokim razinama. Proizvođači tvrde da su razlozi za to u samom načinu proizvodnje, koja je iznimno skupa.

Najčešće cijena izrade pametnog telefona jest trećinu maloprodajne cijene tako da zarada može premašiti i do četiri puta samu izradu. Stoga, zapravo je vrijeme razmisliti o tome koliko plaćamo za neke od uređaja i koliko bismo zapravo trebali plaćati.

No i bez razmišljanja jasno je da kupci plaćaju daleko previše za svoje uređaje što je zapravo posljedica stanja na tržištu. Ne košta ni izrada pojedinih automobila, obuće i odjeće mnogo u odnosu na to za koliko se prodaje. Svejedno, ovakve su analize zanimljive, iako nisu u potpunosti detaljne.

Primjerice, izrada najnovije Samsung ili Apple modela košta između 230 i 250 dolara, u najboljem slučaju. Prodaju se za 650 do 750 dolara i jasno je da se u teoriji zarada “penje” do triput od same cijene izrade. Treba znati da u ovih 230 do 250 dolara nije uključen i marketinški dio priče, koji po uređaju “uzima” do 50 dolara. Nije uključena ni veleprodajna cijena pa je jasno da su momci s Pocketnow ipak malo pretjerali u svojim brojkama.

Veleprodajna cijena uređaja ipak je do stotinu ili više dolara jeftinija. Uz to, tu su i razni dogovori s operaterima koji postavljaju uređaje na police trgovina i u svoje ponude uz ugovore. Dakle, ako se oduzme oko 150 dolara za veleprodajnu cijenu i ukoliko se uključi marketinški dio priče, a i porezi, pošiljke i izrada u inozemstvu cijena samog uređaja ispada oko 350 dolara, možda i niže.

No jasno je da sve dok smo spremni platiti cijenu koja se traži, one se neće spuštati pa su sve ove analize samo rasprave radi, piše ICTBusiness.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.