Gilead Science planira proširiti proizvodnju eksperimentalnog lijeka za covid-19

Znanost 01. svi 202007:24 > 07:26
Izvor: Shutterstock

Proizvođač eksperimentalnog lijeka remdesivir Gilead Sciences u četvrtak je priopćio kako će započeti suradnju s međunarodnim partnerima na proširenju proizvodnje potencijalnog lijeka za liječenje Covida-19.

Kompanija je priopćila da i dalje očekuje proizvodnju više od milijun tretmana remdesivira do prosinca, dok u 2021. godini planiraju proizvesti nekoliko milijuna tretmana.

Gilead je priopćio kako bi do kraja idućeg mjeseca trebao proizvesti više od 140 tisuća tretmana tog lijeka koji se daje kroz infuziju u bolnicama.

Ako se dokaže da lijek djeluje u kraćem vremenskom razdoblju od uobičajenog 10-dnevnog tretmana, moglo bi se tretirati više pacijenata, priopćio je Gilead.

Američka agencija za hranu i lijekove priopćila je kako je razgovarala s Gileadom o tome kako remdesivir učiniti dostupnim pacijentima što je brže moguće.

Gilead Science je priopćio kako je njegova dobit u prvom tromjesečju bila uglavnom stabilna s obzirom da je rast od pet posto bio ublažen većim troškovima uključujući one povezane s razvojem remdesivira.

Američki nacionalni instituti zdravstva u srijedu su priopćili kako su preliminarna ispitivanja remdesivira pokazala kako se 31 posto pacijenta s Covidom-19 koji su uzimali lijek brže oporavilo od onih na placebu.

Europska agencija za lijekove u četvrtak je priopćila kako je započela provjeru podataka o uporabi Gileadovog lijek kao lijeka za liječenje Covida-19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.