Svaka peta osoba ima dugotrajne nuspojave covida tjednima nakon dijagnoze

Znanost 24. pro 202015:26 > 15:33
Izvor: Go Nakamura / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Otprilike svaka peta osoba ima dugotrajne nuspojave covida-19 i do pet tjedana nakon početne dijagnoze, pokazala je nova velika analiza u Velikoj Britaniji. Nadalje, svaka deseta osoba ima simptome covida-19 i 12 tjedana nakon dijagnoze, a neki čak i duže.

Britanski ured za nacionalnu statistiku (ONS) objavio je preliminarne informacije iz svog izvješća o rasprostranjenosti “dugog covida”, a pokazalo se da bolest kod nekih ostavlja posljedice koje traju mjesecima.

VEZANE VIJESTI

Najčešći prijavljeni simptom bio je umor, praćen kašljem, glavoboljom, gubitkom okusa, gubitkom mirisa, upalom grla, vrućicom, otežanim disanjem, mučninom, proljevom i bolovima u trbuhu, prenosi IFLScience.

“Ovi preliminarni podaci su vrlo zabrinjavajući”, komentirao je dr. David  Strain, viši klinički predavač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Exeteru, koji nije bio izravno uključen u istraživanje.

“Ovi podaci također daju uvid u raspon komplikacija koje se javljaju, na primjer, rizik od srčanog udara, moždanog udara ili zatajenja srca koji je gotovo 12 puta veći u bolesnika s covidom nego u bolesnika hospitaliziranih zbog drugih infekcija”, rekao je, dodajući da je mogućnost razvoja dijabetesa ili zatajenja bubrega devet, odnosno 10 puta veći kod pacijenata oboljelih od covida.

Covid-19 je multi-sistemska bolest

“Ovaj virus puno je više od obične respiratorne infekcije, to je multi-sistemska bolest”, istaknuo je Strain.

#related-news_0

Druga izvješća navode da covid može izazvati psihičke poremećaje, poput anksioznosti ili depresije, u roku od tri mjeseca nakon što osoba oboli. Jedan od najčešćih dugotrajnih neuroloških problema koji su prijavili oboljeli od covida jest “moždana magla”, pri čemu ljudi imaju poteškoće s koncentracijom i gubitkom pamćenja.

Iako se trajni simptomi mogu vidjeti kod drugih virusnih infekcija, najčešće nakon virusnog umora ili postvirusnog kašlja, dugotrajne nuspojave izgledaju kao obilježje covid-19. Postoji mnogo ideja o tome zašto SARS-Cov-2 uzrokuje ove dugoročne komplikacije, ali nema konačnih odgovora.

“Iako su postvirusni simptomi česti, bilo nakon gripe ili drugih koronavirusa, razmjeri ove pandemije i potencijalni broj zaraženih osoba s dugim covidom su bez presedana i predstavljaju još jedan izazov za javno zdravstvo povezan s covidom-19”, objasnila je dr. AmitavaBanerjee izvanredna profesorica na Clinical Data Science.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.