Eterična ulja iz grčkog bilja mogla bi pružiti zaštitu od covida-19

Znanost 21. sij 202114:43 > 14:49
Majčina dušica
Izvor: Foto: Pixabay

Istraživači iz Grčke utvrdili su da neka aromatična biljna ulja imaju antivirusne učinke na teški akutni respiratorni sindrom, odnosno na virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Tim je pokazao da kombinacija esencijalnih ulja mediteranske majčine dušice (Thymbra capitata L. Cav.), grčke kadulje (Salvia fruticosa Mill.) i kretske ditanije (Origanum dictamnus L.) pokazuje izuzetno antivirusno djelovanje protiv SARS-CoV-2 u Vero E6 stanicama.

VEZANE VIJESTI

Osim toga, smjesa esencijalnih ulja značajno je poboljšala opće i lokalne simptome kod pacijenata koji su imali blagi oblik covida-19.

Profesor Christos Lionis i kolege predlažu da bi, ako se nalazi potvrde u kliničkim ispitivanjima, smjesa esencijalnih ulja (nazvana CAPeo) mogla pružiti novu, jeftinu opciju za liječenje blagog oblika covida.

Prethodne studije CAPeo

Lionis i kolege nedavno su dokazali da je CAPeo učinkovit u smanjenju ozbiljnosti i trajanja virusnih infekcija gornjih dišnih putova kod ljudi. Istraživači su već izvijestili o sigurnosti primjene CAPeo (1 ml / dan 1,5% CAPeo u ekstra djevičanskom maslinovom ulju) i kod ljudi i kod životinja, prenosi News medical.

“Predlažemo CAPeo kao potencijalno novo sredstvo za sigurno i učinkovito terapijsko upravljanje blagim ambulantnim slučajevima covida-19. CAPeo pokazuje izvanredna antivirusna svojstva protiv sojeva gripe A i B i HRV14, a siguran je i za ljude i za životinje”, izvijestili su.

Istraživači su sada testirali i kako CAPeo utječe na SARS-CoV-2. U studiji je sudjelovalo 17 pacijenata koji su imali blagi oblik covida, a istraživanje je pokazalo da CAPeo ima učinkovito antivirusno djelovanje i u ovom slučaju.

VEZANE VIJESTI

Koji su bili rezultati?

Primjena 1 ml dnevno 1,5% CAPeo-a u maslinovom ulju značajno je poboljšala opće i lokalne simptome među sudionicima do kraja studije.

Na početku studije, glavni opći simptomi uključuju glavobolju, mialgiju, slabost i vrućicu, u skladu s prethodnim izvješćima, kaže tim. Učestalost ostalih simptoma (uključujući gastrointestinalne, respiratorne) bila je niska, a ozbiljnost blaga.

Studija je pokazala da se većina općih simptoma (glavobolja, umor, vrućica) povukla, a druga istraživanja otkrila su da su glavobolja i umor trajali i nakon 14 dana. Nadalje, većina općih i lokalnih simptoma gotovo su se u potpunosti povukli do kraja prvog tjedna primjenom CAPeo.

Istraživači preporučuju da se CAPeo testira u kliničkim ispitivanjima kako bi se potvrdili njihove nalaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar