Vozači, oprez! U Njemačkoj novo pravilo o prednosti prolaska

Auto 04. svi 202208:10
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Njemački Savezni sud pravde odlučio je o novom pravilu o pravu pravila prednosti prolaska u Njemačkoj. Gdje se dvije prometne trake spajaju u jednu, vozači ne bi trebali inzistirati na prednosti prolaska.

“Ne postoji redovan prioritet za jednu od dvije prethodne trake”, presudio je Savezni sud pravde (BGH) o nesreći koja se dogodila u Hamburgu 2018. godine. Konkretno, vozilo s desne strane nema prvenstvo prolaska- umjesto toga vrijedi “načelo međusobnog uvažavanja”. Odluka iz ožujka objavljena je u ponedjeljak u Karlsruheu, piše Fenix magazin.

U trenutku nesreće na cesti su vozili automobil i kamion – automobil u desnoj prometnoj traci, kamion u lijevoj.Nakon semafora cesta je postala jednotračna, a mjesto na kolniku označeno je znakom za “obostrano suženje kolnika”. Vozač kamiona skrenuo je udesno jer nije vidio auto. Žena za volanom pretpostavila je da ima prednost. Oba vozila su oštećena. Slučaj je završio na sudu jer vlasnica automobila nije želila dijeliti štetu.

Prema presudi BGH-a, nije kriv samo vozač kamiona: za razliku od “s jedne strane sužene trake”, jer jedna traka tu ne završava, “već se obje trake pretvaraju u jednu traku”. To vodi “povećanoj dužnosti brige i obzirnosti prema sudionicima u prometu koji se približavaju uskom grlu u oba traka”, odlučio je na sudu.

Vozači su se stoga trebali dogovoriti tko prvi smije voziti. “Ako dogovor ne uspije, dužni su u slučaju sumnje ustupiti mjesto drugome.” Dakle, tko vozi desno, a tko lijevo, uopće nije važno.”

Komentari

Vaš komentar