Oni su mladi i obrazovani – i sami sebi šefovi!

Ekonomija 19. ožu 201518:26 > 19:14
N1

Glavni akteri ove priče su oni koji su se nakon školovanja odlučili vratiti u Hrvatsku. Dakle, mladi su i obrazovani, rade ono što vole i, što im je najbitnije - sami su sebi šefovi.

Nakon završenog studija u Zagrebu, školovanja u Švedskoj i rada u Londonu, Ivan Šantić se ipak odlučio vratiti u Hrvatsku. Već 10 godina se bavi 3D animacijom, a njegov status Freelancera na tržištu, kaže, dogodio se spontano.

“Uvijek je percepcija da je vani puno sve bolje i da teče med i mlijeko, a zapravo je pola-pola. Vani je puno veće tržište u tom smislu da ima puno više projekata i svega, ali se mora uzeti u obzir da su troškovi života veći”, kaže Šantić.

Kao najveću prednost freelancinga navodi kreativnost i slobodu izražavanja u poslu, ali i organizaciju vremena koja ovisi samo o njemu.

“Pokušavam dobro izabrati projekte na kojima ću raditi. Jer, koliko god ja htio, ne mogu odraditi sve projekte koji mi se ponude. Kada ste freelancer onda možete sami kontrolirati čitavu priču, vlastite projekte. Možete također više utjecati na to kako će projekt izgledati”.

Iako freelancing može biti riskantan zbog problematične birokracije i nepredvidivog angažmana na projektima, zarada može biti veća od hrvatske prosječne plaće.

“Između nas, neko vrijeme stvarno nisam imao posla, a nekada sam imao hrpu posla. Znači, cijena mi je varirala”, rekao je Šantić.

Kako bi podržao ljude da rade što žele, Matija Raos je sa svojim suradnicima osnovao Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca. Danas udruga broji više od 1500 članova.

“Ono što udruga zapravo želi postići je kreirati programe koji će freelancerima olakšati nekakvu birokraciju”, kaže Raos.

Prema posljednjem istraživanju od 1500 prijavljenih članova udruge, najviše freelancera bavi se kreativnim i umjetničkim zanimanjima, a slijede ih prevoditelji i spisatelji te IT-jevci.

Unatoč velikom interesu za ovakvom vrstom rada, biti freelancer u Hrvatskoj nije lako.

Za one koji se odluče biti freelanceri pronaći ćete i korisne savjete kako postati član društva nezavisnih profesionalaca.

Više o temi pogledajte u prilogu Nataše Vidaković, a za one koji se odluče biti freelanceri pronaći ćete i korisne savjete kako postati član društva nezavisnih profesionalaca.