Poslodavci: Većina tvrtki u poteškoćama, javni sektor treba snositi veći teret

Biznis 10. lip 202012:46 > 12:50
Izvor: N1

Većina tvrtki zbog krize uzrokovane pandemijom covida 19 zadnja tri mjeseca ima razne poteškoće u poslovanju, s padom prometa i prihoda, a većina poslodavaca smatra da bi javni sektor trebao više sudjelovati u podnošenju tereta krize, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Riječ je o, kako su izvijestili s tog portala u srijedu, o istraživanju o novim ‘iskustvima’ domaćih poslodavaca u prilagodbi novim okolnostima, i kako se s time nose, a koje je pokazalo i da je u posljednja tri mjeseca svaka peta tvrtka u Hrvatskoj u potpunosti obustavila poslovanje, dok je u svega 7 posto tvrtki došlo do povećanja poslovnih aktivnosti, većinom u građevinskim tvrtkama.

Svaki četvrti poslodavac je pak bio prisiljen otpuštati radnike, a u 25 posto tvrtki došlo je do smanjenja plaća, 28 posto poslodavaca je ukinulo bonuse i regrese, dok naknadu za prijevoz radnicima više ne isplaćuje 22 posto tvrtki.

Gotovo 60 posto poslodavaca smatra i da će kriza biti jaka i dugotrajna, a njih 9 posto da će gospodarstvo biti manje pogođeno nego u prethodnoj krizi, dok je jedan od deset poslodavaca stava da će se gospodarstvo normalizirati čim završi epidemija.

S te strane, najviše ih ili 42 posto predviđa da će kriza trajati do dvije godine, gotovo 30 posto unutar godine dana, a 16 posto da će trajati do pet godina.

Svaki drugi poslodavac izjasnio se da će zbog krize morati smanjiti plaće, ali i da će uspjeti očuvati radna mjesta, a jedna od deset tvrtki smatra i da joj u jednom trenutku slijedi stečaj i zatvaranje.

Za javni sektor više od 70 posto poslodavaca iskazalo je da bi trebao više podnijeti teret krize, prvenstveno rezanjem plaća u resorima koji nisu bili na tzv. prvoj crti obrane od koronavirusa, a svaki peti poslodavac kaže i da bi i u javnom sektoru trebalo doći do otpuštanja i povećanja efikasnosti, dok ih 7 posto samo smatra da javni sektor ne treba dirati.

Među Vladinim mjerama poslodavci su izvodijili nekoliko koje im najviše pomažu – obustava plaćanja svih članarina, raznih naknada i parafiskalnih nameta, pokrivanje troška minimalca zaposlenika te obaveza plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji.

U vezi rada od kuće, gotovo 70 posto ili dvije trećine poslodavaca odgovorilo je da su njihovi radnici produktivniji kada posao odrađuju iz ureda tj, s radnog mjesta u tvrtki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.