Plenković o Rafaleima: Naša sposobnost odvraćanja dignuta je na razinu kakvu nikad nismo imali

Vijesti 26. tra 202410:48 1 komentar
Goran Stanzl/PIXSELL

U Zagrebu je u petak održana sjednica Vlade RH, a uvodni govor održao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Osvrnuo se i na dolazak Rafalea, navodeći da je to bio jedan od najvažnijih realiziranih projekata. “U sljedećih 40-ak godina štitit će hrvatsko nebo, kopno i more. Riječ je o povijesnom danu za sigurnost Hrvatske, naša obrambena sposobnost i sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikad nismo imali.”

“Ovo je bio složen i zahtjevan vojni proces, pravni i financijski proces, međunarodni proces”, kazao je Plenković.

“Pazili smo i na financijsku dimenziju, koštali su 999 mil eura + PDV + indeksacija cijena, ali tranše i isplate su išle tako da nisu utjecale na javni dug”, rekao je premijer.

Zahvalio se ministrima i drugim uključenim dionicima, a posebne čestitke uputio je pilotima. Najavio je da je ovo samo jedno od ulaganja. “U razdoblju koje slijedi nastavit ćemo naša ulaganja.”

“Želimo osnažiti i naše sposobnosti na moru, to je veliki idući projekt, za osnaženje hrvatske vojske”, dodao je.

Osvrnuo se i na jučerašnju konferenciju, a riječ je o Jadransko-jonskoj inicijativi. “Uskoro ćemo naše predsjedanje prepustiti Grčkoj. Tema je jučer bila povezivost, a to je ogroman uspjeh hrvatske vlade. Mi smo stvorili pretpostavke da smo uz Njemačku jedina zemlja u EU-u koja se nalazi na čak četiri koridora.”

Osvrnuo se i na gospodarske pokazatelje. “DZS je objavio revidirane podatke o rastu BDP-a, oni su 3,1, posto. Prosječna plaća porasla je na 1248 eura, što znači da je narasla točno 500 eura u dva mandata naše vlade u proteklih osam godina.”

“Što se tiče sastanka Europskog vijeća 18.4., tema je bila i pitanje konkurentnosti. Posebno je važno da smo sugerirali da je jedno od najvažnih pitanja za europski kontinent i EU demografska revitalizacija, ono što je RH počela nametati kao temu još 2019.”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare