Sumorna vremena za hrvatski zračni promet i na nebu i na zemlji

Borna Filic/PIXSELL

Puni terminali putnika i avioni brojnih kompanija koje organiziraju letove u različite dijelove svijeta. Tako je izgledala rekordna prošla godina u zagrebačkoj zračnoj luci. Ove sezone, zbog korona krize, potpuno drugačija slika.

“Mi imamo 32 posto prošlogodišnjeg prometa, tek smo na 600 tisuća putnika, a broj letova je tek na 25 posto prošlogodišnje brojke”, iznosi sumornu statistiku Lidia Capković iz Međunarodne zračne luke Zagreb

Kompanija Emirates odgodila je letove iz Zagreba za Dubai, a Air France odustaje od drugog dnevnog leta na relaciji Zagreb-Pariz.

Financijsku sliku pogoršava i odgoda plaćanja koncesije. Jedno od rješenja je otkazivanje tog ugovora, no u tom slučaju država bi morala preuzeti kredit od 196 milijuna eura. Za sada od toga ništa.

“Kao što smo već i odgovarali na upite novinara, do toga neće doći. To nećemo napraviti”, uvjerava Capković.

U problemu je i hrvatska aviokompanija Croatia Airlines. Prvo se tražilo strateškog partnera koji bi pomogao u njezinom oporavku. No, koronavirus je to stavio na čekanje. I dodatno pogoršao stanje.

“Koronavirus je utjecao na gospodarstvo cijelog svijeta i na sve aviokompanije pa tako i na našu izrazito negativno i stvorio nam manjak od 173 milijuna kuna”, kaže nam Slaven Žabo iz Croatia Airlinesa.

VEZANE VIJESTI

No, ista tvrtka poslovala je cijelo vrijeme trajanja epidemije. Usprkos minusu, strateški su važni za hrvatski turizam i gospodarstvo.

“Naša je zadaća da je ipak zadržimo i sačuvamo, jer je jednoj turističkoj zemlji kakva je Hrvatska izrazito važno da imamo svoju aviokompaniju i siguran sam da će vlada i ići u tom smjeru”, uvjeren je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Sve zračne luke i kompanije zbog koronavirusa u Hrvatskoj posluju s gubitkom. Najveće probleme imaju one u Splitu i Dubrovniku.

Koronakriza odrazila se i na plaće radnika zračnih luka. Zaposlenima u zagrebačkoj od početka krize one su smanjene za 18 posto, a većina sezonskih radnika koji već godinama ondje rade tijekom ljetnih mjeseci – ostala je doma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.